Najtužnija pjesma stare Jugoslavije! Zbog ovoga ju je Tito zabranio na 10 godina!

Zabava

Pjesma Dragiše Nedovića “Pluća su mi bolna” smatra se jednom od najtužnijih pjesama u regionu, a priča iza nje je podjednako zastrašujuća i tužna.

Dragiša je imao tešku sudbinu – 1941. godine izveden je na streljanje u Kragujevcu. Međutim, kako je tada već bio poznat tekstopisac (sa samo 20 godina napisao je kultnu sevdalinku “U lijepom starom gradu Višegradu”), pa su ga odvojili na stranu. Nakon toga deportovan je u Njemačku gdje je četiri godine proveo u logoru Dormagenu.
Kada se rat završio, Dragiša se vratio u Kragujevac, a onda 1950. godine napisao pjesmu “Pluća su mi bolna”, kada je saznao da boluje od tuberkuloze.

Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam
Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani
Živeću još danas, a možda i sutra
A onda zauvek, zbogom moj živote
Nije meni žao, bednoga života
Jer ja sreće nikad, osetio nisam
Samo bol i patnja, gorke suze lio
U životu svome, srećan nisam bio.

U to vrijeme tuberkuloza je u Jugoslaviji i dalje odnosila ogroman broj života. Pjesmu je prvo snimio Zaim Imamović, i toliko je sugestivno djelovala na ljude, naročito na one oboljele od tuberkuloze, da su mnogi nakon što bi je poslušali pokušali da sebi oduzmu život.

Nije mnogo prošlo, a Centralni komitet Saveza komunista je po naređenju Josipa Broza Tita odlučio da zabrani emitovanje pjesme!

Zabrana je potrajala čitavih deset godina, sve dok na jednoj proslavi pjesmu “Pluća su mi bolna” mine naručila lično Jovanka Broz. Otpjevala joj ju je pjevačica Nada Mamula, i tada ova kultna pjesma počinje svoj novi drugi život.

Što se Dragiše tiče, on je uspio da se izliječi od tuberkuloze, ali 1959. godine počinju njegovi problemi sa srcem. Preminuo je od infarkta 1966. godine, a iza njega su ostale kultne pjesme poput “Tekla reka Lepenica”, “Na Moravi vodenica stara”, “Jutros mi je ruža procvetala”, “Smederevo, grade od starina”.

Leave your vote