Napravili simulaciju rata SAD, Rusije i Kine. Pobjednik je bio prilično neočekivan

Prema procjenama stručnjaka, nedostaci koji bi doveli do gubitka rata mogu se nadoknaditi ulaganjem 24 milijarde dolara.

SAD se ne mogu suočiti s Rusijom u regiji Baltika ili s Kinom u Tajvanu zbog neadekvatne zaštite infrastrukture i komunikacijskih mreža, rekli su američki analitičari Robert Work i David Ochmanek na panel diskusiji koju je 7. ožujka u Washingtonu organizirala dvostranačka organizacija vojnih stručnjaka Centar za novu američku sigurnost (CNAS).
Zaključci su izvedeni iz ratnih simulacija koje je provela neprofitna vojna istraživačka korporacija RAND.

“Američka armija može gaziti slabe vojske, ali ne i jake konkurente”

Simulacije su otkrile da američke oružane snage, unatoč činjenici da učinkovito ruše vojske država u njihovoj regiji, nisu u stanju dugo se boriti s konkurentom koji ima usporedive tehnologije i snage.

“Nikad se nismo suočili s protivnikom s istim mogućnostima. U prvih pet dana kampanje izgledamo dobro, ali nakon pet dana to neće izgledati tako dobro“, priznao je RAND.

Infrastruktura je nezaštićena

Vojna infrastruktura je slaba točka američkih oružanih snaga, objašnjavaju stručnjaci. Američke zračne luke i nosači zrakoplova su postali lake mete za visoko precizne i dalekometne projektile koji su sada u arsenalima Kine i Rusije.

“U svim slučajevima za koje znam, F-35 dominira kada je na nebu, ali se na tlu uništava u velikim količinama”, rezultati su simulacije hipotetskog rata s Rusijom i Kinom, ali sa svakom zemljom odvojeno, ne u savezu Moskve i Pekinga.

Isto bi se dogodilo i s američkom mornaricom.

“Sve što plovi površinom mora imat će poteškoće”, predvidio je Ochmanek.
Opskrbne baze vojske, koje će sigurno biti među glavnim ciljevima protivnika, također će biti uništene jer nemaju dovoljno protuzračne obrane, kažu stručnjaci.

“Mozak” vojske je u najvećoj opasnosti

Međutim, oni najveću prijetnju vide u ranjivosti komunikacijskog sustava koji koordinira djelovanje postrojbi.

“Mozak, živčani sustav koji povezuje sve te dijelove, potisnut je, ako ne i zapečaćen”, rekao je David Ochmanek.

U međuvremenu, ako protivnik uspije pobijediti u onome što Kina naziva “ratom uništenja sustava” i SAD izgube sustav zapovijedanja i kontrole, američka vojska će automatski biti poražena, kažu analitičari.

Prema Ochmanekovoj procjeni, ovi se nedostaci mogu ispraviti s 24 milijarde dolara, podijeljenih jednako između američkog zrakoplovstva, vojske i mornarice. Taj iznos iznosi oko 3,3% vojnog proračuna zemlje kojeg je predsjednik Donald Trump predložio za 2020. godinu.