NEVIĐENO ČUDO OD ŽENE Prva u historiji: Kamala Harris je i zvanično nova potpredsjednica Amerike!

Događaji Globus Posljednje Vijesti

Kamala Harris je nova potpredsjednica SAD-a. Harris je prva žena potpredsjednica afroameričkog i indijskog porijekla u istoriji SAD.

Sasvim je izvjesno da uloga Kamale Hartis neće biti ceremonijalna, kao što se često dešavalao u američkoj historiji.

Naime, Biden će se suočiti sa mnošto problema koje mora rješavati: pandemija, recesija najveća od Velike Depresije, sistematski rasizam, navodi CNN. To znači da bi i Kamala Harris preuzela znatan dio odgovornosti u Bijeloj kući.

Kamala Harris ima 55 godina i odustala je od predsjedničke utrke u decembru 2019, nakon čega je ubrzo postala favorit za kandidata za potpredsednika.

Rođena je u Ouklendu u Kaliforniji od roditelja imigranata – majka iz Indije, otac sa Jamajke. Kamala na sanskritu znači “lotos”.

Diplomirala je na Howard univerzitetu, jednom od najvažnijih obrazovnih institucija za Afroamerikance, prenosi BBC.

Ona je istakla da je vrijeme studija bilo ključno za formiranje njene ličnosti. Nakon toga je studirala pravo na Univerzitetu Hastings u Kaliforniji.

Harris ističe da je uvijek bila ponosna na sopstveni identitet, a sebe opisuje kao Amerikanku. Izabrana je za glavnog tužioca u San Francisku 2003, a nakon toga za državnog tužioca Kalifornije. U dva mandata na ovoj funkciji stekla je reputaciju zvjezde Demokratske stranke u usponu, što joj je pomoglo prilikom izbora za senatora 2016, kao tek druge po redu Afroamerikanka u tom tijelu.

U svojim memoarima “Istine do kojih držimo: Američko putovanje” (The Truths We Hold: An American Journey), opisala je kako je njena majka bila diskriminisana tokom pasoške kontrole na aerodromu zbog njene boje kože i akcenta.

U razgovoru za Vašington Post 2019. je izjavila da političari ne bi trebalo da budu kategorizovani na osnovu boje kože ili porijekla.

“Suština je – ja sam to što jesam. Dobro se osjećam zbog toga. Možda će vam biti potrebno vrijeme da shvatite, ali meni to ne smeta”, dodala je.

Udata je za advokata Daglasa Emhofa.

Leave your vote