Obilježena tužna godišnjica: Kapija je najveća rana u historiji Tuzle

I ovaj 25. maj osvanuo je kao dan u kojem cijela Tuzla plače.

Polaganjem vijenaca i cvijeća u Aleji mladosti na Slanoj Banji jutros je počelo komemorativno obilježavanje 23. godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji. Tog 25. maja 1995. godine granatom ispaljenom s položaja Vojske RS na planini Ozren, ubijena je 71 osoba, a njih blizu 200 ranjeno. Počast ubijenoj mladosti odali su i predstavnici vjerskih zajednica.

Vijence i cvijeće u vječnom počivalištu tuzlanske mladosti uz članove porodica u tišini su položili predstavnici Grada Tuzla, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, predstavnici boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija i udruženja, kao i mnogi Tuzlaci.

Roditelji su sa suzama u očima i ovaj put poručili da samo oni znaju kako žive bez svoje djece koju su u zemlju spustili u cvijetu mladosti.

Masakr na Kapiji, poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću, jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da gubitak mladosti predstavlja najveću ranu u historiji ovog grada.

– Tuzla je 25. maja 1995. bila žrtva strašnog zločinačkog i terorističkog ataka. Evropa i svijet su 25. maja 1995. svjedočili terorističkom napadu na Tuzlu koji je imao za cilj ubiti što više civila. Imali su koordinate, jer je godinu dana prije granata ubila jedan mladi bračni par u stanu na Kapiji. Taj terorizam morao je biti rigoroznije osuđen – rekao je Imamović.

Za ovaj zločin pred Sudom BiH nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora jer je naredio da se topovskim preojektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.