Oštre poruke dolaze iz Banja Luke: “Prekinite izbore u Doboju!”

Događaji Posljednje Vijesti

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) Davor Šešić rekao je na konferenciji za novinare u nedjelju da su najveće nepravilnosti na početku glasanja uočene u Zvorniku i Doboju, gdje posmatračima opozicionih stranaka nije dozvoljeno da uđu na biračka mjesta – piše Radio Slobodna Evropa.

Kandidat Srpske demokratske stranke za gradonačelnika Doboja Cvijan Filipović rekao je za Radio Slobodna Evropa da su povučeni izborni posmatrači opozicionih partija sa biračkih mjesta u tom gradu, te da opozicione partije traže prekidanje i ponavljanje izbora u Doboju.

Oglasio se i šef Glavnog izbornog štaba PDP-a.

“U Doboju je u toku do sada nezabilježeno kršenje Izbornog zakona BiH, gdje se posmatračima PDP-a i drugih opozicionih partija i lista zabranjuje ulazak na biračka mjesta“, kaže šef Glavnog izbornog štaba Igor Crnadak.

Crnadak kaže da se vlast u Doboju se ponaša kaubojski i kabadahijski i da nadležne institucije moraju hitno reagovati.

„Posmatračima PDP-a zabranjeno je da vrše svoju funkciju na ukupno 68 biračkih mjesta, čime je izborni proces nepopravljivo kontaminiran, jer je priprema biračkog mjesta i glasačkih listića obavljena bez nadzora opozicionih posmatrača“, dodaje Crnadak.

PDP će za svako od ovih biračkih mjesta uputiti prigovor Gradskoj izbornoj komisiji Doboja i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

„Radi se o brutalnom narušavanju izbornog procesa u Doboju, koji je potpuno nezaštićen i više niko ne može tvrditi da se izbori u ovom gradu mogu dovršiti na pošten i vjerodostojan način. Najbolje rješenje je da CIK BiH zaustavi izborni proces u Doboju i poništi sve današnje aktivnosti, te zakaže održavanje izbora u Doboju u drugom terminu“, zaključuje Crnadak.

Leave your vote