POČELO JE, PLANETA NA NOGAMA Palestina je upravo Izraelu zadala težak udarac kakav se ne pamti!

Protesti Palestinaca u Hagu

Država Palestina, kao jedna od potpisnica Rimskog statuta, podnijela je Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu prijavu protiv Izraela koja pokriva “sve izraelske zločine i kršenja prava naroda Palestine u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti povezane s izraelskim kolonijalnim režimom širenja naselja na Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalem”, navodi se u saopćenju palestinske Nacionalne komisije odgovorne za saradnju s ICC-jem.

Kako prenose agencije, planirano je da se palestinski ministar vanjskih poslova Riyad Maliki tokom dana sastane s glavnom tužiteljicom ICC-ja Fatou Bensoudom kako bi predao prijavu.

Maliki će pozvati sud da preuzme odgovornosti i dužnosti u ostvarenju pravde za palestinski narod i da Izrael, okupacijsku silu, smatra odgovornim za kontinuirane zločine i kršenja ljudskih prava, navodi se u saopćenju.

Privođenje odgovornih pravdi

U nastavku se kaže da je ICC kompetentan organ za istragu aktuelnih izraelskih zločina povezanih s ilegalnim kolonijalnim širenjem naselja i za krivični progon onih koji počine takve zločine.

“U tom kontekstu država Palestina provodi svoje pravo kao država članica statuta ICC-ja da prijavi tužilaštvu zločine koje su počinili zvaničnici Izraela, okupacijske sile, nad palestinskim narodom”, navodi se u saopćenju koje prenosi palestinska agencija Wafa.

“Od ICC-ja se očekuje da pokrene krivičnu istragu ratnih i zločina protiv čovječnosti koje je počinio Izrael. Došlo je vrijeme da se ustanovi odgovornost izraelskih ratnih zločinaca i da se oni privedu pravdi.”

Tužbu Palestinaca izraelsko Ministarstvo svanjskih poslova okarakterisalo je kao apsurdnu i optužilo Palestince za podsticanje i postavljanje civila kao „ljudski štit“.

Izraelsko ministarstvo je navelo i da sud u Hagu nema nadležnost, jer Izrael nije član tog suda.

„Izrael očekuje da Međunarodni krivični sud i njegov tužilac ne potpadnu pod palestinski pritisak i da ostane čvrst prema kontinuiranim palestinskim naporima da politizuju sud i podrije njegov mandat“, navedeno je u saopćenju izraelskog ministarstva.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.