Potvrđena informacija koja mijenja sve: Tužba protiv Mektića zbog izjave o državnom udaru

Dragan Mektić i Ilija Lasić

Advokat nelegalnog komesara MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilije Lasića koji je, bar koliko je javnosti poznato na osnovu šturih informacija, izdao naredbu za zaustavljanje kolone sa migrantima koja se kretala ka Imigrantskom centru u Salakovcu, najavio je podizanje tužbe za klevetu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Lasićev advokat Davor Bunoza je pojasnio da njegov klijent podnosi tužbu zbog Mektićevih ocjena da je tim potezom počinio državni udar.

– Ja ne bih to komentirao uopće i ne bih se spuštao na taj nivo te polemisao sa bilo kojim advokatom – kazao je Mektić – prenosi Faktor.

Lasića su, podsjećanja radi, u petak saslušali inspektori SIPA-e po naredbi Tužilaštva BiH. Nakon toga u javnosti se pojavila informacija da je on saslušan u svojstvu svjedoka. Uzimajući u obzir ozbiljnost djela koje mu se izjavama zvaničnika stavlja na teret, ali i dosadašnjeg angažmana Tužilaštva BiH na procesuiranju sličnih djela, zanimala nas je Mektićeva procjena kada je ovaj postupak u pitanju.

– Pozivam Tužilaštvo BiH da ovo odvede do kraja, ali sam vrlo, vrlo sumnjičav zato što na mnoge stvari, koje su po složenosti ravni ovom događaju, Tužilaštvo uopće nije reagiralo, razvlačili su neopravdano i ti slučajevi nikada nisu dobijali sudski epilog. Imam dosta rezervi prema tome – izjavio je Mektić.

Zaustavljanje kolone migranata vjerovatno je bila tema današnje vanredne sjednice Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojom rukovodi v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić, ali nakon sastanka Tužilaštvo u svom saopćenju nije navelo ništa po ovom pitanju.

– Što se mene tiče, oni kao Udarna grupa se trebaju u operativnom smislu bave sa onim što eventualno može predstavljati neku vrstu oblika kriminaliteta, poput trgovine ili krijumčarenja ljudima. Što se tiče migranata, tu su, mislim, kasno reagirali. Uključili su se kad je kulminirao taj problem, na neki način da bi opravdali svoje postojanje. Ne vidim neku svrhu u ovoj krizi sada, u kakvoj se mi nalazimo, da ta Udarna grupa bilo šta može učiniti – zaključio je ministar sigurnosti BiH.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.