Sinovi brutalno ubijenog Khashoggija oprostili počiniocima, ali njegova zaručnica ima nešto drugo da kaže!

Sin saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Turskoj 2018. godine, u petak je rekao da su on i njegova braća oprostili ubicama svog oca, no njegova zaručnica objavila je u svojoj reakciji da niko nema pravo na takav oprost.

“Mi, sinovi mučenika Jamala Khashoggija, objavljujemo da smo u ime Boga oprostili onima koji su ubili našeg oca. Duboko se nadamo da će nas svemoćni Bog nagraditi zbog toga”, napisao je na Twitteru Salah Khashoggi.

Salah živi u Saudijskoj Arabiji, koju dio međunarodne zajednice optužuje da stoji iza ubistva Khashoggija, koji je kritično pisao o Rijadu.

Turski i američki dužnosnici tvrde da je sponzor ubistva bio saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Rijad je u početku negirao ubistvo, a potom tvrdio da su ga počinili saudijski agenti koji su djelovali na svoju ruku.

Saudijske vlasti su u decembru objavile da je zbog ubistva novinara petero ljudi osuđeno na smrt nakon suđenja koje je trajalo godinu dana i kritizirano je zbog svoje tajnovitosti. Osim pet smrtnih presuda, trojica osumnjičenika dobila su 24 godine zatvorske kazne zbog “prikrivanja zločina”, objavili su tada saudijski tužitelji.

Agencija France Presse piše kako oprost novinarovih sinova omogućava optuženima da izbjegnu smrtnu kaznu. Sveukupno je osuđeno 11 pojedinaca, a međunarodne humanitarne organizacije presudu su prozvale “travestijom pravde”.

Turska zaručnica ubijenog Khashoggija napisala je, reagirajući na to u petak na Twitteru, da niko nema pravo oprostiti njegovim ubojicama, piše francuska agencija.

“Nećemo stati dok se ne zadovolji pravda za Jamala”, napisala je Hatice Cengiz na Twitteru.

Tijelo Khashoggija, nekad bliskog saudijskoj kraljevskoj porodici, nikad nije pronađeno. Khashoggi je imao i američko državljanstvo, a u SAD-u je i živio nakon što se razišao s kraljevskom porodicom.

Posljednji put je viđen 2. oktobra 2018., prije nego što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi sredio papirologiju potrebnu da bi se mogao vjenčati sa svojom zaručnicom, koja ga je čekala ispred te institucije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.