Situacija je upravo postala alarmantna: Koronavirus je stigao u Evropu!

Posljednje Vijesti

Dvojica državljana Kine hitno su primljeni u bolnici u Glazgovu, u Škotskoj nakon što su kod njih dijagnosticirani simptomi koji mogu da ukazuju na to da su oboljeli od koronavirusa, pišu škotski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, pacijenti su nedavno stigli u Škotsku iz kineskog grada Vuhan, koji je epicentar epidemije opasnog virusa koji je odnio najmanje 25 života. Oni su, kako javlja britanski Telegraf, iz Vuhana doletjeli u London prošle sedmice, a odatle su otputovali za Škotsku.

Kako navode lokalni mediji, doktori za sada nisu uspjeli da isključe koronavirus kod primljenih pacijenata.

Oni se nalaze u Univerzitetskoj bolnici “Kraljica Elizabeta” u Glasgovu i hitni pregledi su u toku. Pacijenti za koje se vjeruje da su zaraženi opasnim virusom nalaze se u totalnoj izolaciji, a izvori uvjeravaju da su ljekari preduzeli sve neophodno mjere kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze.

Britanski ministar zdravlja rekao je ranije danas da će broj slučajeva novog koronavirusa vjerovatno biti veći nego što je do sada potvrđeno, tako da će i broj žrtava vjerovatno da raste.

– Sve žrtve do sada su bile u kontinentalnoj Kini. Međutim, ovo je situacija koja se brzo razvija i broj smrtnih slučajeva i broj oboljelih će vjerovatno biti veći od onih koji su do sada potvrđeni – rekao je britanski ministar zdravlja Matt Hanckok.

On je podsjetio i da je za sada mali broj obolelih od novog virusa otkriven u drugim zemljama, uključujući Tajland, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Sjedinjene Države.

– Za sada nema potvrđenih slučajeva ove nove infekcije u Velikoj Britaniji – kaže Henkok.

Podsjetimo, u Kini su već dva grada u potpunoj izolaciji zbog epidemije virusa. Napravljen je bukvalno najveći karantin u historiji, s obzirom na to da u blokiranim gradovima Vuhan i Huangang živi ukupno 19 miliona stanovnika.

Leave your vote