in ,

Sjeverna Koreja ponovo testira oružje: Niko ne zna o čemu se radi

Vlasti Sjeverne Koreje poručile su kako je njihova vojska na rampama za lansiranje raketa izvela “izuzetno važan test”, prenosi BBC.

Kako javlja državna televizija KCNA, testiranje je donijelo rezultate koji će pomoći u nadogradnji strateškog položaja te zemlje. Nikakvi detalji o testiranju nisu poznati.

Analitičari vjeruju da je testiran sustav za lansiranje satelita ili interkontinentalnih projektila.

 

“Denuklearizacija nije tema pregovora s SAD-om”

 

Ovaj test dolazi u vrijeme stopiranja razgovora između Pjongjanga i Washingtona. Naime, sjevernokorejski veleposlanik u UN-u kazao je u subotu da njegova zemlja sada ne treba duge razgovore sa Sjedinjenim Državama te da pitanje denuklearizacije više nije tema pregovora.

Oštro je kritizirao i Europljane koji su nedavno upozorili na stalna sjevernokorejska lansiranja balističkih projektila.

“To je još jedna teška provokacija usmjerena protiv Sjeverne Koreje dok ona koristi svoje pravo na jačanje nacionalnih obrambenih kapaciteta”, reagirao je sjevernokorejski veleposlanik Kim-song u subotu u saopštenju.

 

Sjeverna Koreja dala rok SAD-u

 

Dok su razgovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu između Washingtona i Pjongjanga zapeli u slijepoj ulici, Sjeverna Koreja je Sjedinjenim Državama dala rok do kraja decembra da joj ponude novi sporazum koji će uključivati ukidanje sankcija u zamjenu za denuklearizaciju.

Trump je rekao kako se nada da će dogovor biti postignut. Kim-song je naveo da je “trajni i sadržajni dijalog” koji traže Sjedinjene Države “trik za uštedu vremena” koji odgovara američkom političkom programu.

(index)

Rusi umiješani u hakerski napad protiv Makrona

Godinu dana prosvjeda protiv vlasti u Srbiji: “Morala je pasti krv da se ljudi osvijeste u kakvoj državi žive”