in

Srbija će među prvima dobiti rusku vakcinu?!

Moskva je saopštila da je već 20 zemalja u svijetu izrazilo interes za nabavku njihove vakcine protiv koronavirusa, a među njima su Filipini, Brazil, Srbija… Ključna tržišta (za rusku vakcinu) će biti izvan Zapada, dok će evropski, američki i vjerovatno kineski naučnici nastaviti da razvijaju vlastite verzije vakcine”, prenosi Beta svjetske medije.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je saopštio da je Rusija proizvela vakcinu protiv koronavirusa. Da bi uvjerio javnost u ispravnost vakcine, on je rekao da je njegova kćerka već vakcinisana. Ruski zdravstveni zvaničnici su kazali da vakcina garantuje dvije godine imuniteta na koronavirus.

Američki i evropski naučnici su pak skeptični prema ruskoj objavi o pronalasku vakcine.

Agencija podsjeća kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na početku pandemije da će Srbija “napraviti vakcinu”, a potom je govorio da će Srbija biti među prvim zemljama na svijetu koja će je dobiti, podsjeća agencija.

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je ranije kako najava da će Srbija biti jedna od prvih 20 zemalja koja će dobiti vakcinu, znači “da su više eksperiment nego nešto drugo”. On je dodao da se zalaže za nabavku vakcine koja će biti izrađena po standardima Evropske unije, jer je tu riječ o najstrožim kriterijima.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je službenu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije.

Roditelji Nadin Smajlović dočekali ozdravljenje kćerke, ali ne i pravdu

Evo kako izgledati politički život u BiH sve dok traje epidemija