Šta se dešava na granici SAD i Meksika? Dio vojske odbio poslušnost Trumpu i najavio povlačenje!

Donald Trump
Donald Trump

Guvernerka Novog Meksika Michelle Lujan Grisham rekla je u srijedu da će povući državnu vojsku, odnosno Nacionalnu gardu, sa granice sa Meksikom kako bi izbjegla “militarizaciju tog područja”, piše CNN.

“Neću učestvovati, niti mislim da je ispravno koristiti Nacionalnu gardu kako bi se militarizovala državna granica, a na kojoj se nosimo sa tražiteljima azila čija se ustavna prava svakodnevno krše”, rekla je guvernerka Grisham.

Ona je kazala da su je pripadnici Nacionalne garde i Granične policije ubijedili da pojačano prisustvo vojske uopće ne doprinosi poboljšanju stanja na granici sa Meksikom.

Guvernerka je dodala kako angažovanje Nacionalne garde bespotrebno usisava novac koji se može koristiti za gradnju infrastrukture i u svrhe zdravstvene zaštite.

Ona je svojom odlukom bukvalno pokazala da se ne slaže sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom koji tvrdi da je na američko-meksičkoj granici događa kriza opasna po državnu sigurnost.

Ona se čak i zaklela da neće dozvoliti da Novi Meksiko učestvuje u Trumpovim odlukama koje izazivaju strah kod građana, a u vezi dešavanja na državnoj granici.

Pored toga, ona je naredila Nacionalnoj gardi iz država Arkansas, Kansas, Kentucky, New Hampshire, Južna Carolina i Wisconsin da se vrate u svoje matične države.

Da bi pomogli u humanitarnom aspektu održavanja granice, guvernerka je odobrila ostanak nekoliko pripadnika državne vojske.

Nacionalna garda je rezervna savezna vosjka, ali i pomoćna državna vojska svake članice SAD-a, uključujući i teritorije. Komandu nad Nacionalnom gardom drži savezna država, ali i Washington.