Švajcarska: Zbog podmićivanja podignuta optužnica protiv predsjednika PSG-a

Posljednje Vijesti

Švajcarsko federalno tužilaštvo optužilo je danas predsjednika fudbalskog kluba Paris Sain German Nasser Al-Khelaifija u vezi sa širom istragom podmićivanja povezanim sa prodajom televizijskih prava za utakmice Svjetskog prvenstva.

Optužnica tereti Al-Khelaifija za podsticanje bivšeg generalnog sekretara Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Geroma Valkea “da počini krivičnu zloupotrebu”. Al-Khelaifi se više ne suočava sa optužbom za mito.

Kako je navelo tužilaštvo, poslije trogodišnje istrage, Fifa je prošlog mjeseca postigla “prijateljski dogovor” sa Al-Khelaifijem da odustane od krivične prijave protiv njega koja se odnosi na dodjelu televizijskih prava za Svjetsko prvenstvo 2026. i 2030. godine katarskom emiteru BeIN Sports, na čijem čelu je upravo Al-Khelaifi.

On je i član Izvršnog komiteta UEFA, gdje je primljen prošle godine uprkos tome što je umješan u slučaj primanja mita.

Al-Khelaifi je otpužen da je obezbjedio Valkeu, koji je imao uticaj na dodjelu televizijskih prava za Svjetsko prvenstvo, dok nije otjeran sa funkcije 2015. godine, boravak u luksuznoj vili na Sardiniji bez plaćanja stanarine u vrijednosti od 1,8 miliona eura.

On je negirao nepravilnosti kada je ispitan 2017. i 2019. godine u vezi sa krivičnim postupkom otvorenim prije tri godine.

U odvojenoj istrazi o korupciji, francusko tužilaštvo istražuje Al-Khelaifija u vezi sa kandidaturom Katara za domaćina Svjetskog atletskog prvenstva. Doha je prošle godine bila organizator tog takmičenja.

(TBT)

Leave your vote