Švedski model pobijedio koronu? Glavni epidemiolog saopštio nove podatke i najavio nešto neočekivano!

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel izjavio je danas da broj novozaraženih od korona virusa u Švedskoj rapidno pada.

Švedska je bila jedina zemlja u Evropi koja u martu i aprilu nije uvela drastične mjere, zbog čega je bila meta brojnih kritika.

“Krivulja se savija prema dole”, rekao je Tegnel na konferenciji za novinare na kojoj je objavljeno da je Švedska u proteklih 24 sata imala svega dva smrtna slučaja i 34 nova slučaja zaraze.

Prema Tegnelovim riječima, to je pozitivna vest.

“Čini se i da ćemo uskoro moći normalnije da putujemo”, izjavio je Tegnel i dodao da će se postepeno ublažavati mjere kod putovanja tako što će se prvo dopustiti putovanje unutar regiona, a potom i u države koje imaju nisku stopu zaraženosti, odnosno manje od 20 zaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od dvije nedelje.

Kako je rekao, to znači da će ljudi iz Stockholma moći da idu u Norvešku.

Govoreći o trendu porasta slučajeva u Evropi on je rekao da je loše što se to dešava u ovom trenutku, ali da se to ne dešava u Švedskoj.

U Švedskoj je u padu i broj novozaraženih u jednom danu, pa je tako u posljednja tri dana bilo manje od 100 novih slučajeva.

Zdravstvene vlasti pozvale su Šveđane da se i dalje drže najosnovnijih principa u suzbijanju širenja zaraze, posebno da peru ruke i pridržavaju se fizičke distance, kao i da izbjegavaju okupljanje u masama i putovanja što je više moguće.

“Posebno je važno da ostanete kod kuće ako ste bolesni, odnosno da ne rizikujete izlazak u takvom stanju. Ako se budemo držali toga, svi možemo očekivati pozitivan rasplet situacije”, dodao je Tegnel.

Kako se dodaje u Švedskoj, kao i u cijeloj Skandinaviji ne postoji obaveza, pa čak ni preporuka nošenja maski i da su se Šveđani vratili svojim navikama u smislu putovanja u turistička odredišta.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.