Traktori okupirali Doboj

Šesta „Traktorijada“ u dobojskom naselju Tekućica danas je okupila četrdesetak učesnika, a najstariji traktor na manifestaciji je „fijat“ iz 1966. godine koji vlasnik Anđelko Panić iz Boljanića aktivno koristi za poljoprivredne poslove.

Tridesetpetogodišnji Ratko Avdić iz Boljanića vlasnik je traktora „Tomo Vinković“, 1972. godište, za koji kaže da mu je ljubimac.
„Traktor nije na prodaju, koristim ga da se provozam, pobjegnem od kuće i radionice“, kaže Avdić, koji je po struci auto-mehaničar.

Sedamdesetdevetogodišnji Simo Cvjetković iz Tekućice kaže da je upravljanje ovom radnom mašinom savladao samostalno i da aktivno vozi više od 35 godina.

„Danas su traktori puno jači, ali nisu za našu zemlju, jer ne mogu plitko orati, dok ovi naši manji mogu da podese dubinu oranja“, naveo je Cvjetković.

Najstariji učesnik, osamdesettrogodišnji Boško Dević iz Tekućice, ističe da je radeći u špediciji posjetio sva područja bivše Jugoslavije i nije doživio saobraćajnu nezgodu, dok je sa traktorom imao više od pet nezgoda u kojima je zadobio i teške tjelesne povrede, uključujući prelome kostiju.

Dević kaže da i dalje obavlja poslove prevoza drva i poljoprivredne radove.

Šestogodišnji Jovan Grujičić je najmlađi učesnik manifestacije, koja se održava kod Hrama Svete Petke.

Jovan kaže da traktorom upravlja uz dozvolu oca, koji je vozilo prilagodio njegovom uzrastu.
Organizator manifestacije Tomislav Đurić iz Tekućice rekao je da se učesnici iz različitih mjesnih zajednica takmiče u dvije discipline – nadvlačenju traktora povezanih metalnim lancem i vožnji prikolice jednoosovinke unazad.

„Cilj je promocija sela i života na selu, druženje i razmjenjivanje iskustava o radnim mašinama“, rekao je Đurić novinarima.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.