Usora u Kaloševiću i Matuzićima se povlači, Bosna u Doboju prešla kotu redovne odbrane od poplava!

Podaci Agencije za vodno područje Save govore da je u 06:00 sati vodostaj Usore dodatno pao na 179,00 cm.

Jučer je najveći zabilježeni vodostaj rijeke Usore na Hidrološkoj stanici Kalošević bio na 294,00 cm, što bi značilo da je za manje od 24 sata voda pala za više od metra!

Kako saznajemo sa lica mjesta u Matuzićima se Usora također ubrzano povlači.

Na HS Maglaj vodostaj Bosne u 07.00 sati je bio 578,00 cm, dok je u 06.00 sati iznosio 589,00 cm.

Bosna je u Doboju je za 20 centimetara prešla kotu redovne odbrane od poplava i iznosi 320 centimetara.

Vanredna odbrana od poplava uvodi se kada vodostaj Bosne dostigne 450 centimetara. Najviši vodostaj izmjeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.

Vrbas je u Banja Luci tri centimetra prešao tačku redovne odbrane od poplave koja je na 300 centimetara.

Vodostaj Save u Brodu i Šamcu je ispod kote redovne odbrane od poplave.

Iz Uprave Civilne zaštite RS navode da je u opštini Šipovo poplavljeno desetak domaćinstava i da je rijeka Pliva u selu Duljci dosegla most.

Vode rijeke Plive i rječice Jošavke ranije danas su opštini Jezero zaplavile dvadesetak kuća. U toj lokalnoj zajednici sutra će biti održana sjednica Štaba za vanredne situacije.

Rijeka Ukrina u Derventi se u posljednja tri časa povukla 25 centimetara i sada je u koritu. Ostalo je malo vode u udolinama kod gradskog mosta.

Meteorolozi za noćas najavljuju postepen prestanak atmosferskih padavina i zahlađenje, navode iz Civilne zaštite, te poručuju da je Specijalizovanoj jedinici za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom naloženo da bude u pripravnosti.