in ,

Ustav BiH se pod hitno mora mijenjati, potvrdila je to i današnja presuda iz Strazbura!

Evropski sud za ljudska prava je danas, u predmetu Pudarić protiv BiH, donio je presudu kojom je utvrdio da je Bosna i Hercegovina diskriminisala Svetozara Pudarića

Prije jedanaest godina, 22. decembra Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH.”

U presudi je jasno rečeno da je Ustav BiH diskriminatorski jer ne dozvoljava nekonstitutivnim narodima da se kandiduju za funkciju člana Predsjedništva ili delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ništa se od tada nije promijenilo.

Svetozar Pudarić

Evropski sud za ljudska prava je danas, u predmetu Pudarić protiv BiH, donio je presudu kojom je utvrdio da je Bosna i Hercegovina diskriminisala Svetozara Pudarića u vezi sa pravom na kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda s teritorije FBiH.

“Presuda Pudarić protiv BiH ukazuje da odredba člana 5 Ustava BiH ne zadovoljava standarde zabranjene diskriminacije iz člana 1. Dopunskog protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju jer ne garantuje političku ravnopravnost njenih građana”, saopćio je advokat Nedim Ademović.

Poslije presuda kao što su Sejdić i Finci, Zornić, Šlaku, ovo je još jedna presuda Evropskog suda za ljudska prava koja je potvrdila da je Ustav BiH diskriminatoran za mnoge građane BiH, jer im uskraćuje prava političke participacije u javnoj vlasti samo i isključivo zbog njihove etničke (ne)pripadnosti, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Pudarić je umro u martu ove godine, nakon bolesti.

Bio je dugogodišnji član Socijaldemokratske partije.

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada BiH.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te je delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, te je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH.

Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga je izbabrao za potpredsjednika Federacije BiH.

Daniel Serwer u američkom Kongresu: “Evropska unija da sankcioniše one koji zagovaraju nezavisnost entiteta RS”

Preokret na pomolu: Amerika želi značajne izmjene Dejtona, ide se prema osnaživanju građanskog društva u BiH?!?