Inzko

Valentin Inzko o potezu Bakira Izetbegovića u Beogradu: Evo šta mu je poručio!

Posljednje Vijesti

Politički direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira zasjedali su jučer i danas u Sarajevu kako bi sagledali političku situaciju u BiH, a danas je bila organizovana pres-konferencija u vezi toga.

Tim povodom, gost Dana uživo bio je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice.

O situaciji u BiH, Inzko je rekao kako je u našoj zemlji već osam godina i da je vidio dosta toga, a da su danas izrazili zabrinutost kao i uvijek, ali da su glavne teme bili izbori. Spomenuo je i slučaj Ljubić kao i mijenjanje Izbornog zakona. Naveo je kako su pričali o korupciji, izvještaju Wigemarka, o tome kako idu evropski procesi, ali i vladavini prava.

Inzko je spomenuo i kako je mnogo bh. građana otišlo iz zemlje, ali da treba da ostanu ovdje i mijenjaju situaciju u svojoj državi. Poručio je i da svako ima bonska ovlaštenja, odnosno, da svaki građanin ima olovku i da može iduće godine birati nove stranke.

Na pitanje da prokomentariše haške presude, ali i pojedine političke lidere koji slave ratne zločince je kazao: “To je jako osjetljivo pitanje i prvo trebamo misliti na žrtve ovih sukoba. Također, nikad ne smijemo da zaboravimo da je poslije svakog rata važno da se nađe istina, da se uspostavi mir. Pogledajte samo u Njemačkoj koliko ima spomenika Jevrejima, Romima; koliko su svjesni svojih prošlosti. Što se tiče odluka u Hagu, važno je da se nađe istina a sad je tamo ostalo nekoliko miliona dokumenatata, sve je snimljeno”.

O Čovićevoj reakciji nakon presude Prliću i ostalima je istakao: “Ljudi u međunarodnoj zajednici su bili ogorčeni. Kasnije smo iz Hrvatske čuli da se poštuje odluka suda u Hagu i bez toga nećemo imati budućnosti. Trebamo biti svjesni da su sada Nijemci i Izraelci i Poljaci veliki prijatelji, a bilo je miliona mrtvih”, prenosi N1.

O istupu člana Predsjedništva BiH u Beogradu je kazao da bi bilo dobro kada članovi Predsjedništva BiH idu u inozemstvo, da imaju papir i zajedničke tačke.

Visokog predstavnika smo upitali da prokomentariše i 500 pitanja koja su ostala nedogovorena za Upitnik te nam je kazao: “Važno je da su se i oko onih odgovorenih usaglasili, a inače je kod pregovora uvijek onih posljednjih 5 ili 10 posto najteže. Evropa je dobro mjesto i važno je da se što brže nađe odgovor na ova pitanja”.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.