VOJSKA IZLAZI NA GRANICE? Vijeće ministara od Predsjedništva zatražilo dozvolu, Oružane snage BiH bi mogle sprječavati nelegalne ulaske

Migrantska kriza u BiH tek treba da doživi kulminaciju, a Vijeće ministara već je zatražilo dozvolu za slanje Oružanih snaga na granice. Čak se spominje hermetičko zatvaranje granice i postavljanje žice.

Ako Hrvatska, odnosno EU zatvori granicu za migrante i BiH bi mogla isto učiniti.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić izjavio da će se postaviti žica na granici sa Srbijom te Crnom Gorom ukoliko situacija sa migrantima izmakne kontroli.
Prema određenim informacijama i izjavama nadležnih, s ljepšim vremenom može se očekivati i daleko veći priliv migranata nego što je to bilo prošle godine, a u prilog tome idu i svakodnevne informacije koje dolaze sa terena.

Recimo, samo u periodu od pet dana, tačnije od 26. marta do 1. aprila, Službi za poslove sa strancima prijavljena su 482 nezakonita migranta, a prva tri mjeseca ove godine prijavljeno ih je 3.805.

Predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istakao je da nije istina da se u BiH nalazi 200 hiljada migranata. “Od januara 2018. godine do danas ušlo je oko 25.000-26.000, ali trenutno ih je manje od 4.000 u BiH”, kazao je.
Prema Zvizdićevim riječima, proces migranata se još kontrolira, ali ne zna se šta će se desiti ako krene novi val iz Grčke.

– Pratit ćemo situaciju. Već smo zatražili od Predsjedništva BiH da nam odobri angažiranje pripadnika Oružanih snaga, inžinjerskih jedinica, koji će spriječiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prometa migranata iz Srbije – kazao je Zvizdić.

Dodao je da je smanjen priliv ljudi koji su kao turisti dolazili u Srbiju, a onda kao migranti prelazili u BiH i oštro demantirao da je riječ o hiljadama potencijalno opasnih terorista koji se vraćaju u BiH iz Sirije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.