in

Vratite energiju i raspoloženje pomoću ovih namirnica

Bilo bi lijepo znati sve moguće načine da se razveselimo – a istovremeno ne štetimo našem zdravlju.

Evo nekih korisnih grickalica (bez kofeina) koje će vam pomoći da poboljšate pažnju i koncentraciju – i da živite sigurno do večeri kada možete pasti na krevet.

Avokado

Pored prijatnog, nenametljivog ukusa, također daje energiju. Sadrži mnogo omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju nivoa holesterola. Bogat je i proteinima.

Kupus

Bogat je vitaminima i mineralima koji su dobri za mozak. Ljudi se zbog niskog nivoa željeza mogu osjećati umorno, a kupus je odličan izvor.

Jabuka

Bogata fruktozom, važan izvor energije za mozak i tijelo. Osim toga, dobro zadovoljava glad.

Zrna pšenice

Zrna pšenice su savršena grickalica i tijelo najlakše iz njih iskoristi vitamine B, C i folnu kiselinu, zahvaljujući čemu se osejćate manje pospano.

Orasi

Jedna od najboljih opcija za osvježenje od umora i gladi. Posebno je važan koncentrat svih važnih makronutrienata: proteina, masti i ugljikohidrata.

Borovnice

Ne samo da su prijatnog ukusa već daje energiju i poboljšava dotok krvi u mozak.

Matcha

Ovo nije samo trend, već i odličan način za povećanje nivoa energije. Sadrži sve važne minerale, antioksidante i aminokiseline. Za razliku od kafe, sadržaj kofeina je minimalan, a u kombinaciji sa l-teanom ima magično dejstvo na tijelo, povećavajući pažnju i koncentraciju.

Gorka čokolada

Bogata je teobrominom, prirodnim stimulansom. Osim toga, tamna čokolada doprinosi proizvodnji serotonina. Što je manje šećera, to bolje!

“Evo ti 100 maraka!” Pogledajte kako delegat Parlamenta Federacije kupuje glasove…

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Vrlo čudna situacija: Na aerodrom u Sarajevu stigla skoro tona hurmi, a putnik se nije ni pojavio…