Zbog ovoga je Njemačka ispred svih: Odluka vladine komisije dokaz je da se ne šale, u ovom segmentu im nema ravna…

Smjernice su rezultat kompromisa teško postignutog nakon više od 20 sati pregovora i moraju biti provedene u 16 njemačkih saveznih pokrajina.

Njemačka bi trebala do najkasnije 2038. godine zatvoriti sve svoje elektrane na ugljen, objavila je komisija koju je oformila vlada i predložila je najmanje 40 milijardi eura pomoći pokrajinama koje će biti pogođene prelazom na druge energije.
Smjernice su rezultat kompromisa teško postignutog u subotu nakon više od 20 sati pregovora i moraju biti provedene u 16 njemačkih saveznih pokrajina, prenosi Hina.

Prijedlozi odražavaju njemačku strategiju prelaza na obnovljive energije koje su već lani činile više od 40 posto, pa su prvi put u historiji potukle ugljen kao energent, a odluka o odbacivanju ugljena prekretnica je nakon odluke iz 2011. da Njemačka prekine korištenje nuklearne energije.

Vlada kancelarke Angele Merkel pozdravila je plan koji je pripremilo komisija u kojem je 28 članova s pravom glasa iz svijeta industrije, akademske zajednice, udruga za zaštitu okoliša i sindikata uz tri člana iz vladajućih stranka koji nemaju pravo glasa.

“Manje CO2, više novih radnih mjesta, sigurna opskrba energijom i više isplativosti, to je snažan signal”, napisao je na Twitteru ministar ekonomije Peter Altmaier.

Milijarde pomoći

Komisija koje je počelo raditi u junu ocijenilo je da valja planirati najmanje 40 milijarda eura pomoći saveznim pokrajinama u kojima su ugljenokopi. Riječ je o svoti manjoj od prvotnih 60 milijarda.

Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Westphalije koja proizvodi najviše ugljena i ujedno je najnaseljenija njemačka savezna pokrajina, rekao je da će strategija utrti put za ekonomski “održivu budućnost bez ugljena” u područjima koja o ugljenu snažno oviste.

Grupe za zaštitu okoliša najavile su da će pomno pratiti i pozivati vladu da ispuni zadane ciljeve, a zagovaraju da se odbacivanje ugljena dogodi i ranije.

Nasuprot njima, poslovna zajednica, koja je ranije upozoravala da bi prenagljen izlazak iz energije ugljena mogao potaknuti rast cijena, upozorava, a među njima je RWE, vodeći distributer električne energije u Njemačkoj, da je 2038. prerani rok.

Strategija u fazama

Strategija će se provoditi u fazama. Prema predloženim planovima, energija ugljena u Njemačkoj trebala bi se prepoloviti do 2030. na 17 GW.
Ako prijedlozi budu provedeni bit će to druga velika intervencija na njemačkom energetskom tržištu u ovom desetljeću. Nakon havarije nuklearke Fukushima izazvane potresom i cunamijem u Japanu njemačka vlada odlučila je da će do 2022. prekinuti korištenje nuklearne energije.

Planiraju se i obeštećenja za potrošače, približno dvije milijarde eura na godinu za kompanije i domaćinstva koje će dobivati veće račune zbog prelaza na drugi oblik energije, navodi se u izvještaju.

Stanislaw Tillich, bivši premijer pokrajine Saske u istočnoj Njemačkoj, smatra da će sporazum biti uzor za Evropu i pokazati da nove industrije i radna mjesta mogu ići naprijed čak i kada se ugljenokopi zatvaraju.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.