Mirnes Tukić

Da li će doći do evakuacije stanovništva? Načelnik Općine Doboj Jug Mirnes Tukić o opasnosti od poplava…

Posljednje Vijesti

Stanovnici koji žive uz obalu rijeke Usore u strahu su zbog mogućih poplava nakon što se snijeg sa planine Borje počeo topiti.

Inače, treba istaći da vodostaj Usore svake godine nakon otapanja snijega bude u porastu, jer rijeka izvire na planini Borji kod Teslića.

Načelnik Općine Doboj Jug je u razgovoru za bhdijaspora.net potvrdio da situacija uopšte nije bezazlena.

“Stanje vodotoka rijeka Usore i Bosne su u blagom porastu na području općine Doboj Jug. Ekipe Civilne zaštite i JKP Vis su na terenu i prate stanje te u slučaju daljeg rasta vodotoka i mogućeg ugrožavanja stambenih objekata poduzimat ćemo mjere evakuacije. Iskreno se nadamo da neće doći do toga da moramo evakuisati stanovništvo”, kazao je Tukić za naš portal.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju iznosi 320 centimetara, što je 20 cm iznad kote redovne odbrane od poplave.

“Zasad nema izlijevanja rijeke Bosne”, saopćeno je upravo iz Civilne zaštite.

Načelnik Tukić poručio je stanovništvu da bude u pripravnosti.

“Molimo stanovništvo da ipak bude na oprezu! Mi zaista radimo sve što je u našoj moći kako u budućnosti ne bi dolazilo do ovakvih situacija. U saradnji sa Agencijom za vode na proljeće se planira raditi uređenje obale rijeke Usore na lokaciji od kompanije “Doboj putevi” prema Ušću rijeka Usore i Bosne”, pojasnio je Tukić na kraju razgovora za naš portal.

Prema posljednjim informacijama koje smo dobili iz teslićke policije, vodostaj rijeke Usore u tom gradu u blagom je opadanju. Meteorolozi za narednu noć najavljuju postepen prestanak padavina i zahlađenje.

Iz Uprave civilne zaštite navode da prate hidrološku situaciju širom BiH i pripravni su da reaguju i izvrše svoje zakonske zadatke.

Leave your vote