in ,

Doktorica sa prosjekom 9,57 nakon pet godina konačno dobila posao

“Novac za moje studije moj otac je obezbjeđivao sjekući drva u planini”

Poslije pet godina provedenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Gadžinom Hanu, u kome je bila jedina nezaposlena doktorica, i uzaludnog prijavljivanja na konkurse u tom mjestu ali i širom Srbije, Marija Stanković (30) iz Donjeg Dragovlja kraj Gadžinog Hana, dobila je svoj prvi posao, nakon pisanja medija, u zdravstvenoj stanici Policijske uprave u Nišu.

Stanković je poziv da počne da radi kao ljekarka dobila lično od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, jedan dan nakon što su agencija Beta i Radio televizija Srbije objavile reportažu o njoj.

Stanković je za agenciju Beta rekla da se nakon poziva ministra, kome je beskrajno zahvalna na pomoći, sve odvijalo veoma brzo, prošla je preglede i neophodne provjere i počela da radi.

“Posao doktora u policiji je vrlo zanimljiv. Idem već dve nedelje na gađanje sa policajcima”, izjavila je Stanković.

Dodala je da je imala veliku tremu prvog radnog dana jer nije znala kakav je posao doktora u policiji, ali, kako je kazala, sve je prošlo u najboljem redu i polako se uhodava.

“Koleginice i kolege sa kojima radim dosta mi pomažu, veoma su kolegijalni i druželjubivi. Maksimalno mi je izašao u susret i načelnik Policijske uprave u Nišu Slaviša Virijevi. Kolege policajci se prema nama lekarima odnose sa velikim poštovanjem”, istakla je Stanković.

Kako je kazala Stanković, koja je i majka petogodišnjih bliznakinja Irine i Isidore, za samo par nedjelja, život njenih ćerki, supruga i nje same bitno se promenio pošto se čitava porodica zbog njenog zaposlenja preselila u Niš.

“Iz seoske sredine u podnožju Suve planine, sa samo četvoro, petoro ljudi u okruženju prešli smo u gradsku sredinu. Bilo je mnogo emocija, bilo je i suza, ali se polako navikavamo i mi i deca”, izjavila je ona.

Novi život koji su započeli, dodala je Stanković, bolji je za čitavu njenu porodicu tako da se nada da će u policiji dobiti i stalno zaposlenje nakon isteka šestomesečnog ugovora koji sada ima.

Stanković je od samog diplomiranja 2015. godine do nedavno, bila jedini ljekar na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Gadžinom Hanu, a posao nije uspjevala da dobije ni u Domu zdravlja u Gadžinom Hanu, niti u drugim zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Do diplome Medicinske škole, a potom i Medicinskog fakulteta koji je završila sa prosečnom ocjenom 9,57, stigla je putujući autobusom do 40 kilometara udaljenog Niša, što je značilo polazak iz Donjeg Dragovlja u pet sati ujutru i, vrlo često, povratak posljednjim autobusom u 22.00 sata.

“Novac za moje studije moj otac je obezbedjivao sekući drva u planini i prodajući ogrevno drvo. Nije dočekao da diplomiram. Poginuo je u planini sekući drva kada sam bila na petoj godini studija”, kazala je Stanković.

Dok je tragala za poslom Stanković nije sjedila “skrštenih ruku”, već je priskakala u pomoć mještanima kada im je bila potrebna medicinska pomoć. Iako je pet godina bila jedini lekar na “birou rada” u opštini Gadžin Han priliku da pokaže svoje znanje imala je samo tokom tromjesečnog volontiranja u seoskoj ambulanti u Donjem Dušniku.

Nakon objavljivanja reportaže o njenom mukotrpnom školovanju i desetkama u indeksu stigli su joj i pozivi za zaposlenje u jednoj privatnoj klinici u Nišu, u Domu zdravlja u Beogradu i bolnici u Republici Srpskoj, ali je poziv za posao u policiji bio prvi i najprivlačniji.

Britanski mediji bruje o užasnim dešavanjima u Hrvatskoj

Posao za 125 osoba iz Zeničko – dobojskog kantona, nema više “rodbinskih i poslovnih veza”