in ,

Državljani Bosne i Hercegovine s mjestom prebivališta u entitetu RS, mogu ući u Srbiju bez PCR testa

Ovu informaciju je potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman

Nova mjera prema kojoj je za ulazak u Srbiju stranim državljanima neophodan negativan PCR test na stupila na snagu danas, 21. decembra.

Državljani Bosne i Hercegovine s mjestom prebivališta u entitetu Republika Srpska, od danas mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju.

Ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici.

Ovu informaciju je potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman.

“Uprava Granične policije Republike Srbije danas je telefonskim putem obavijestila GP BiH da je došlo do izmjene odluke Vlade Srbije prilikom ulaska stranih državljana u tu državu”, izjavio je Hoffman.

Pri ulasku u Srbiju državljani BiH s prostora entiteta RS moraju navesti i tačnu adresu u Srbiji gdje će boraviti tokom desetodnevne izolacije. Naravno, oni koji ne žele u izolaciju ipak će trebati negativan PCR test.

Pitanje koje se postavlja jeste kako će srbijanski graničar znati ko je iz entiteta FBiH, RS ili iz Brčko distrikta. No, tzv. entitetska pripadnost se može utvrditi na osnovu lokacije Ministarstva unutrašnjih poslova koje je izdalo ličnu kartu.

Ovakva izmjena odluke Vlade Srbije, koja stupa na snagu danas, se može nazvati i diskriminatorskom s obzirom na to da se primjenjuje za samo jedan dio države BiH.

Podsjetimo,da je nova mjera prema kojoj je za ulazak u Srbiju stranim državljanima neophodan negativan PCR test na koronavirus stupila na snagu danas, 21. decembra.

Centralna izborna komisija BiH potvrdila: Slijedi ponovno brojanje glasova u Mostaru i to na čak više od 70 biračkih mjesta!

Ruski stručnjaci otkrivaju kako je zapravo ukrajinska ikona stigla u Bosnu i Hercegovinu