Bakir Izetbegović

Mladi iz BiH uputili javno upozorenje Bakiru Izetbegoviću: Zaustavite samovolju Vaših kadrova i ukinite nezakonit retroaktivni harač na uplate iz inozemstva!

Vijesti

Na adresu naše redakcije stiglo je saopćenje Udruženja “Inicijativa mladih za zaustavljanje retroaktivnog oporezivanja” koje u cijelosti prenosimo:

– Mi, mladi ljudi, okupljeni oko inicijative za zaustavljanje nelegalne odluke direktora Porezne uprave FBiH o retroaktivnom plaćanju poreza na sve uplate iz inozemstva građanima FBiH, od Vas zahtijevamo da zaustavite samovolju kadrova Vaše stranke.

Svjesni činjenice da su i premijer FBiH Fadil Novalić i direktor PU FBiH Šerif Isović kadrovi Vaše stranke, napominjemo Vas da ste i Vi direktno odgovorni za ovaj progon mladih i uspješnih ljudi u BiH, koji mora hitno prestati.

Kao obrazovani i pismeni mladi ljudi, koji poštuju zakone ove zemlje i odlučuju zarađeni novac trošiti u BiH smatramo nedopustivim da je Porezna uprava FBIH do naših povjerljivih ličnih podataka došla na potpuno nezakonit način kršeći nekoliko zakona. Kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka smo prijavili Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH, a zbog zloupotrebe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, što je javno priznao Vaš direktor PU FBiH Šerif Isović. Mi, gosp. Izetbegoviću, nismo niti kriminalci niti teroristi.

Jasno nam je da Vašim jednim pozivom možete zaustaviti ovo nelegalno i samovoljno finansijsko nasilje koje provode Vaši kadrovi u vlasti i institucijama FBiH. To Vas u konačnici čini najodgovornijom osobom za ovu sramotu.

Mi, mladi, koji zarađujemo strani novac i trošimo ga u svojoj zemlji zajedno s ljudima koji dobivaju humanitarnu pomoć ili pomoć svoje rodbine iz dijaspore i ljudima koji žive od prodaje ličnih, korištenih stvari na internetu, nismo zaslužili kaznu poput ove. Nismo zaslužili da nam se bez zakonske osnove i bez obzira na troškove koje smo u tom periodu (2015.-2017.) imali pripiše harač i oteža život u našoj domovini.

Napominjemo da ne izbjegavamo plaćanje poreza, već želimo da aktivno učestvujemo u zakonskom rješavanju nastalog problema te od Vas tražimo:

1. Zaustavljanje slanja obavijesti i poziva za nelegalnu primjenu retroaktivne naplate “poreskih obaveza” koje nisu obuhvaćene postojećim Zakonom o radu.

2. Iniciranje izmjene zakonske regulative – regulitanje radnog statusa, samozaposlenika.

3. Utvrđivanje budućeg perioda primjene, nakon reguliranja prava i obaveza samozaposlenika, te omogućavanje uplate penzionog staža i zdravstvenog osiguranja.

Mi želimo živjeti u državi u kojoj se nećemo plašiti da će nam retroaktivno početi naplaćivati zrak koji smo udisali ili vodu koju smo popili od rođenja – retroaktivno. Zakon, promjene zakona, uredbe, pravilnici, pa i promjene u načinu plaćanja poreza u svakoj normalnoj zemlji počinju datumom objave. Samo u našoj – retroaktivno. To je nedopustivo.

Nas, gosp. Izetbegoviću, koji smo predmet ove samovoljne i nezakonite radnje Vašeg direktora PU FBiH Šerifa Isovića, kojima svaki dan dolaze rješenja o retroaktivnoj naplati i koji se prethodnih dana uspješno organiziramo širom Federacije BiH ima mnogo, a indirektno pogođenih ovom odlukom još i više.

Napominjemo Vas da, ukoliko Vi ovo pitanje ne smatrate pitanjem od vitalne važnosti, onda je to Vama na čast, a nama na znanje pred opće izbore u oktobru 2018 – zaključuje se u tekstu.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.