in , ,

Željko Komšić jasan kao dan: “Njega treba krivično goniti zbog blokade popunjavanja Ustavnog suda FBiH”

“Izvještaj Evropske komisije je, jasno utvrdio odgovornost Čavare”

Najnoviji Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija, veoma jasno govori o potrebi provođenja reforme pravosuđa, i to na način da se kao ulazni podatak, koriste rezultati rada ili uspjesi svih onih koji pretendiraju na pozicije u pravosudnom sistemu, saopćio je DF.

– Međutim, Izvještaj Evropske komisije posebno skreće pažnju na nepopunjenost Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, i jasno označava glavnog i odgovornog krivca za takvo stanje. Naime, direktnu odgovornost i krivicu za nepopunjavanje Ustavnog suda FBiH, koji inače broji devet (9) sudaca, od kojih je u trenutnom mandatu njih samo pet (5), prema Izvještaju Evropske komisije snosi aktuelni predsjednik FBiH, Marinko Čavara (HDZ BiH) – navode iz DF-a.

Izvještaj Evropske komisije je, dodaju, jasno utvrdio odgovornost Čavare, koji kao predsjednik FBiH nije dostavio listu uspješnih kandidata za imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a na koju svoju saglasnost trebaju dati dvoje potpredsjednika Federacije.

– Čavara, kao što je poznato, mimo zakona, i po nalogu Dragana Čovića već godinama to odbija da uradi. S obzirom da agonija oko imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH traje već godinama, a sve zbog stranačkih i potpuno izvan evropskih interesa HDZ-a BiH, temeljem Izvještaja Evropske komisije postavlja se pitanje, do kada će ovakvo ponašanje tolerisati i sam šef Delegacije EU u BiH? – pitaju iz DF-a.

DF smatra da Čavara zbog svega navedenog u Izvještaju Evropske komisije mora krivično odgovarati.

Visoki predstavnik Valentin Inzko: “Ovo je moj poziv građanima Bosne i Hercegovine!”

Užas u BiH, čobanu ukrali cijelo stado: “Dvije sam vratio, smiju mi se u policiji, a ja od ovoga živim!”