Dobijate kilograme, a ne znate zašto? Pet znakova da vaš san nije kvalitetan!

Da li se možete dobro naspavati i probuditi odmorni? Vaše ponašanje i navike tokom dana i noći prilično su pouzdan način da saznate da li je vaš san dobar koliko biste željeli.

Potražite znakove poput ovih:

Tokom dana vam treba puno kafe da biste imali energije

Ovo je jasan znak lošeg noćnog sna. Ako se oslanjate na kafu, čaj i napitke sa kofeinom kako biste efikasno funkcionisali tokom dana, vjerovatno nesvjesno patite od poremećaja spavanja i ne odmarate se dovoljno, bez obzira na to koliko sati spavate.

Razdražljivi ste

Kada vašem tijelu nedostaje dragocjenog sna, očekuje se da budete razdražljiviji nego što je normalno. Ako se osjećate iritirano i svađate se sa onima oko sebe bez stvarnog razloga, ovo raspoloženje može biti posljedica lošeg kvaliteta sna. Dobre vijesti – odnosi sa onima oko vas značajno će se poboljšati kada počnete bolje da spavate.

Često se budite sa suhim ustima, upalom grla i glavoboljom

Obično su ovi simptomi povezani sa apnejom tokom spavanja, stanjem u kojem zaustavljate disanje na kraće vrijeme. Ovo stanje uzrokuje trljanje zidova disajnih puteva jedan o drugi i vibriranje kada napokon dođete do daha, stvarajući tipičan zvuk hrkanja i izazivajući osjećaj upale grla i suhih usta.

Pored toga, uskraćivanje kiseonika mozgu, čak i na tih nekoliko sekundi, može učiniti da se ujutro probudite sa glavoboljom. Generalno, apneja tokom spavanja ne utiče samo na kvalitet vašeg spavanja, već je povezana sa bolestima srca, visokim krvnim pritiskom i moždanim udarom, pa ako sumnjate da se to događa, obavijestite svog ljekara.

Budite se mnogo puta da idete u toalet

Ova navika može značiti da se više puta budite noću zbog poremećaja spavanja, a ne zato što zaista imate potrebu za toaletom. Ako se budite 3-4 puta svake noći, možda bi bilo dobro posjetiti stručnjaka za spavanje koji će vam otkriti pravi uzrok koji vas sprečava da se dobro naspavate.

Dobijate kilograme – a ne znate zašto

Ako se broj na vagi poveća, a da niste ništa promijenili u ishrani, postoji šansa da vaše tijelo pati od nedostatka sna. Stručnjaci povezuju ovaj problem sa debljanjem, jer ograničeno spavanje smanjuje nivo leptina u tijelu (hormon koji signalizuje sitost u mozgu) i povećava nivo grelina (hormona koji stimuliše glad).

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.