Državni tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Posljednje Vijesti

Dužan je državi vratiti 225.000 KM iz predmeta koje je dužio a nad kojim nije vržio nadzor.

Prvostepenom presudom Suda BiH državni tužilac Božo Mihajlović osuđen je na pet godina zatvora.

Osuđen je po svih 10 tačaka optužnice, a po prvostepenoj presudi dužan je državi vratiti 225.000 KM iz predmeta koje je dužio a nad kojim nije vržio nadzor.

Osuđeni na presudu ima pravo žalbe u roku do 15 dana.

Od momenta kada se donese drugostepena presuda Mihaljović je dužan u roku od mjesec vratiti novac koji je ukraden.

Prema navodima presude Mihajlović je svjesno propustio dužnost nadzora nad daktilografinjom koja je raspoređena za rad na njegovim predmetima te time omogućio da bude otuđen novac iz dokaza, a koji je držan u tužilačkom sefu.

Prema dokazima tužilaštva,a što je potcrtano u presudi, dok je bio na funckiji tužioca Mihajlović nije provjeravao provjeravao stanje novca u privremeno oduzetim predmetima i vrećama s dokazima te je time učinjena teža povreda osoba od kojih je otuđen novac, ali i imovinska šteta BiH. Nestajale su svote od 55.000 KM do 20 kuna. Radi se o novcu koji je oduziman od optuženih u predmetima suzbijanja prostitucije, ali i od Milorada Milakovića iz predmeta “Lutka”, odakle je nestalo 20.000 KM.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH optužnicu protiv Bože Mihajlovića je podiglo 19. juna 2018. godine, a suđenje je počelo 11. septembra, a on je za to vrijeme bio suspendovan.

Leave your vote