Erdoganovu posjetu Sarajevu plaćaju građani BiH

Izetbegovič i Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na miting u Sarajevo dolazi kako zbog parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Turskoj, zakazanih za 24. juni, tako i zbog toga da podrži SDA uoči izbora u oktobru u BiH.

U ovom slučaju, jasno je da Erdoganova posjeta nema nikakav državnički karakter naspram BiH, nego je isključivo privatnog karaktera i usmjerena ciljano prema jednoj grupi građana – piše Avaz.

S obzirom na to da druga dvojica članova Predsjedništva nisu upoznata s razlozima Erdoganove posjete, a nema zvanične najave da bi se turski predsjednik mogao sastati s još nekim od državnih zvaničnika, jasno je da Izetbegović i Erdogan prave privatno sijelo u srcu BiH, koje bi isključivo trebalo koristiti njihovim stranačkim ciljevima.

Iako su Erdoganov dolazak i miting na kojem će govoriti upakovani tako kao da je on gost na Skupštini Unije evropskih turskih demokrata (UETD), 20. maja u Zetri, jasno je da je riječ o pravom predizbornom skupu na kojem će se i obratiti, a društvo će mu praviti i Izetbegović.

No, uprkos tome što je Erdoganova posjeta privatnog karaktera, njegov boravak u glavnom grada BiH najvećim dijelom platit će bh. porezni obveznici.

Organizirani dolazak

Naime, s obzirom na to da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH najavu Erdoganove posjete proslijedilo Predsjedništvu BiH, a iza nje je kao predsjedavajući Predsjedništva institucionalno stao Izetbegović, za ovu posjetu u pogon će morati biti stavljeni svi raspoloživi policijski kapaciteti.

S obzirom na to da je riječ o dolasku jednog državnika u našu zemlju, na snazi će biti najviše sigurnosne mjere, a na raspolaganju Erdoganu i Izetbegoviću, kako bi oni održali svoj privatni skup, vanredno će biti i sve druge službe koje se angažiraju u takvim situacijama. U međuvremenu, u općinskim organizacijama SDA širom BiH uveliko su u toku pripreme za organizirani dolazak SDA-ovaca na ovaj skup i pokušava se osigurati dolazak što većeg broja ljudi.

U tome prednjače općinske asocijacije mladih SDA, koje objavljuju da u saradnji sa UETD-om organiziraju dolazak autobusima u Sarajevo „na doček predsjednika Republike Turske i druženje u dvorani Zetra“. Navode i da je za sve postače „organizovan iftar nakon programa“.

Predstavljaju se kao nevladina organizacija, a produžena su ruka turske vlasti

Zanimljivo je i da Skupštinu u Zetri ne održava Udruženje Unija evropskih demokrata Balkana (UEDB) sa sjedištem u Sarajevu, na čijem je čelu Emina Šećerović-Kašli (Kasli), zamjenica glavnog urednika magazina „Stav“, inače glasila SDA, nego je riječ o krovnom udruženju UETD-a koje je registrirano u Turskoj i ima svoje podružnice širom svijeta, a od februara i u Sarajevu.

Ova organizacija predstavlja se kao nevladina, a u bliskim je vezama s aktuelnom, Erdoanovom vlašću u Turskoj. Šećerović-Kašli na društvenim mrežama se predstavlja turskom verzijom svog imena – Emine, a kada je došla na čelo UEBD-a, mnogi nisu odmah shvatili da su Emine i Amina Šećerović-Kašli jedna te ista osoba. Upravo je to, kažu upućeni, bio i cilj, kako bi zameli tragove i isključili vezu SDA-ovog magazina i ovog udruženja.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.