Evropski parlamentarac brutalno osramotio BiH: “Ma niste vi za EU, jednostavno niste moderna država!”

Predsjednik Alijanse Liberala i Demokrata Evrope (ALDE) i evropski zastupnik Hans van Baalen u intervjuu za N1 otkriva kako je upoznao Bosnu i Hercegovinu i šta misli o stanju u Bosni i Hercegovini danas.

Nekadašnji mirovnjak rezervni oficir holandske vojske sa misijom iza sebe u Bosni i Hercegovini kaže da mu je drago da se više ne ratuje, ali da je sad došlo vrijeme za lokalne lidere da rade svoj posao. Posla kako kaže ima i za visokog predstavnika, mnogo više iza zatvorenih vrata nego li u javnosti kako su to nekad radili pokojni Paddy Ashdown ili njegov nasljednik Schwarz-Schilling.
“Bosna i Hercegovina u ovom trenutku nije spremna da bude zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Ali, ako predstavnici sa bh. strane i mi s evropske budemo predano radili na ovom pitanju onda mislim da se to može desiti iduće godine ili godinu iza toga.

Ja sam spreman braniti tu ideju, ako sva pitanja budu odgovorena i ako budemo imali stvarnu perspektivu da imamo funkcionalnu državu Bosnu i Hercegovinu. Moram kazati da Bosna i Hercegovina nije dokazala da može raditi kao funkcionalna moderna zemlja”, kaže van Baalen.

Ovaj iskusni evropski političar koji će u narednim godinama više pažnje posvetiti upravljanju ALDE partijom i jačanju njenih članica poput Naše stranke u Bosni i Hercegovini ima i konkretne prijedloge za bh. Vlasti kako da se primaknu cilju – Evropskoj uniji.
“Bosna i Hercegovina mora postati efikasna država. Imamo ovdje previše Vlada i previše sukoba između nivoa vlasti. Kao i druge zemlje morate se boriti protiv korupcije, morate se boriti protiv ilegalnih stvari poput mafijaških aktivnosti i morate u stvarnom smislu i izgraditi efikasnu državu.

To je država koja bi mogla postati članica Evropske unije”, kaže van Baalen i dodaje “Bosna i Hercegovina je po mom mišljenju evropska zemlja i jednog dana može postati članica Unije sa zastupnicima u Evropskom parlamentu itd. Ali, bi sve partije u Bosni i Hercegovini trebale raditi prema tome da imate dobru upravu što je ključno za ulazak u Evropsku uniju.”

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.