Genijalni trikovi: Evo šta napraviti kada vas ubode pčela, osa ili stršljen

Ubod pčele, ose ili stršljena u većini slučajeva je samo neugodan, a kućno liječenje je sve što je potrebno kako bi se olakšala bol uboda. Ali ako ste alergični na ubod pčele, ose ili stršljena, što može imati ozbiljnije reakcije tijela, tada je potrebno hitno liječenje.

Pčele su obično mirne i ne ubadaju osim ako nisu izazvane. Za pčele je karakterističan jedan ubod uz otpadanje žalca koji ostaje u rani. Putem tog žalca pčela ubrizgava otrov u kukce te ih ubija. Zanimljivo je da prilikom uboda pčeli sa žalcem ispadne i dio utrobe te ona nakon par sati umire. Zbog toga pčele mogu ubosti samo jednom.

Ose imaju svega nekoliko kukica te one nakon uboda ne ostaju u rani, stoga osa može zadavati višestruke ubode. Otrov ose sadrži fosfolipaze, hijaluronidazu i protein antigen 5 koji spada u kategoriju najjačih alergena.

Ubod stršljena može biti veoma opasan ili fatalan ako imate alergijsku reakciju, posebice ako vas stršljen ubode u područje lica, vrata ili jezika, kada se može javiti ubrzano oticanje koje uzrokuje gušenje te je potrebna hitna liječnička intervencija.

Sve što vam treba su andol ili aspirin i dobro ih je imati uz sebe dok hodate prirodom. Ako vas ubode pčela, osa, stršljen, obad ili neki drugi insekt, odmah malo navlažite tabletu i stavite na mjesto uboda. Držite tako neko vrijeme i to je sve. Ne bi trebalo biti boli i otekline, kao ni svraba ili će njihov intenzitet biti daleko manji. Imate li s čime, prije stavljanja tablete izvadite žalac. Osim andola i aspirina, pomaže i soda bikarbona.

Ljudi svakodnevno otkrivaju i druge načine koji im pomažu nakon uboda. Najčešće se spominju sirov krompir koji treba prerezati i staviti na mjesto uboda te šibica. Na mjesto uboda pritisnuti glavicu obične šibice i držati minutu, dvije. U sastavu glavice ima nešto što neutralizira otrov pa bol brzo nestaje i nema otekline, tvrde oni koji su isprobali ovu metodu.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.