Greenpeace upozorava: Ako Fukušima ispusti toksičnu vodu u okean, to će oštetiti DNK ljudi

Globus

Kontaminirana voda iz uništene nuklearne elektrane u Fukušimi sadrži radioaktivne supstance koje mogu da oštete DNK ljudi, navodi se u izvještaju Greenpeace objavljenom nakon što su japanski mediji prenijeli da vlada namjerava da filtriranu radioaktivnu vodu ispusti u okean.

Greenpeace navodi da kontaminirana voda sadrži visok nivo karbona-14, radiokativne supstance koja može da ošteti ljudsku DNK.

Organizacija je japansku vladu optužila da sugeriše da je voda “filtrirana” i da “sadrži samo tritijum”.

Vlada Japana još nije komentarisala izvještaje Greenpeacea.

U Japanu već godinama traju debate o tome šta uraditi sa više od milion tona vode koja je korišćena za hlađenje nuklearke koju je 2011. godine pogodio jak cunami.

Vlada tvrdi da je većina radioaktivnih izotopa uklonjena složenim procesom filtriranja ali da se to ne odnosi na izotop tritijum.

Japanski mediji su prošle sedmice prenijeli vijest da je vlada odlučila da počne sa ispuštanjem vode u okean od 2022. godine. Mediji navode da vlada najprije planira da razblaži vodu unutar elektrane, u okviru procesa koji bi mogao da traje nekoliko decenija.

Mnogi naučnici vjeruju da je rizik od ovog poteza nizak. Oni smatraju da će se kontaminirana voda još više razblažiti u ogromnom prostranstvu Pacifika i da tritijum predstavlja mali rizik po zdravlje ljudi i životinja.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine se suprotstavljaju ovoj ideji, kao i ribari koji tvrde da će potrošači odbijati da kupuju proizvode iz ovog regiona.

Vlada Japana još nije saopštila svoju odluku o ovom pitanju, a pretpostavlja se da bi to mogla da učini do kraja mjeseca, prenosi Tanjug.

Leave your vote