in ,

Hitler je Jugoslaviju posjetio samo JEDNOM! U ovaj koji grad je kročio odmah nakon okupacije

Jugoslavenska država ima dugu tradiciju antifašističkog pokreta i borbe protiv Hitlera i nacista. Zato ova epizoda iz historije uglavnom prolazi nezapaženo i rijetko se spominje – da je postojao jedan grad u Jugoslaviji koji je Adolf Hitler posjetio, i to odmah nakon okupacije.

Nakon početka rata Hitlerova pojavljivanja u javnosti su postala mnogo rjeđa. Njemački diktator je većinu vremena provodio raspravljajući o vojnim strategijama i iz tog razloga uglavnom je boravio u svojim štabovima.
Ako bi i odlazio u posjetu, to su uglavnom bile posjete vojnim bazama dok su javni nastupi pred masom na ulicama, isti oni koji su doprinijeli njegovoj ogromnog popularnosti nekoliko godina ranije, postali prava rijetkost.

Poseban “tip” Hitlerovih posjeta bile su kratki, nenajavljeni izleti u tek okupirane teritorije kada bi se, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen na taj način pokazujući da mu on, navodno, mnogo znači.

Takve su bile njegove posjete 1940. mjestima u Belgiji, gdje se borio tokom Prvog svjetskog rata, kao i obilazak Pariza koji mu je, kao neostvarenom umjetniku, mnogo značio.

Posjeta Sloveniji bila je svrstana u taj “tip” posjete iako razlog zbog koga je Hitler izabrao baš ovu pokrajinu od cijele Jugoslavije nikada neće biti najjasniji. Tek tako je Maribor, drugi po veličini grad Slovenije, postao jedino mjesto u Jugoslaviji koje je Hitler posjetio.

Njemačka je napala Jugoslaviju 6. aprila 1941. Jugoslavenska armija je kapitulirala 17. aprila. Već 26. aprila Adolf Hitler prošetao je ulicama Maribora. Ovaj grad je, kao i ostatak tadašnje slovenske Štajerske, anektiran u Treći Rajh kao dio ujedinjene Štajerske.

Njemački diktator obišao je grad, primio predstavnike tamošnjih Nijemaca kao i zapovjednike novoformirane okupacione vlasti. Priređena je priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih djevojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora firer je izvršio smotru i odreda Hitlerjugenda.

Prema poznatim podacima, Hitler je tom prilikom pozvao građane Maribora da “učine da ova zemlja ponovo postane njemačka”.
Prilikom odlaska Hitlera su ispratile hiljade entuzijastičnih građana Maribora, a njegov pratilac, njemački diplomata Walter Hevel, zapisao je: “Hitler je bio veoma sretan. Prijem je bio fantastičan!”

Grad su tokom rata bombardirali saveznici, pa je oko 47 posto grada bilo u potpunosti uništeno. Ovo je jedan od gradova u regionu koji je u vrijeme rata pretrpio najveća razaranja. Kako se rat završao prednost su dobivali jugoslovenski partizani, pa je dolazilo do masovnog protjerivanja njemačkog stanovništva.

Cijela Britanija na nogama, STIGLA KRALJEVSKA BEBA

Jedite bijeli luk svaki dan na prazan stomak i sa vašim organizmom desit će se čuda!