Ne umiru samo stari i bolesni: U Belgiji od korona virusa preminula 12-godišnja djevojčica…

Dvanaestogodišnja djevojčica u Belgiji postala je jedna od najmlađih žrtava pandemije koronavirusa, koji se proširio na više od 170 zemalja svijeta, potvrdili su zvaničnici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik vlade Emmanuel Andre nazvao je gubitak “vrlo rijetkim slučajem”.

Podsjetio je da su djeca pod veoma malim rizikom od razvoja komplikacija nakon zaraze virusom, ali i poručio da ne smijemo zaboraviti da on može utjecati na sve dobne skupine.

Preminula djevojčica nije imala zdravstvenih problema prije nego što je zaražena koronavirusom.

Njeno se stanje počelo značajno pogoršavati tri dana nakon što je testirana na koronavirus, rekao je virolog Steven Van Gucht.

Među osobama mlađe životne dobi koje su izgubile život od posljedica koronavirusa je i 30-godišnja medicinska sestra.

U Belgiji je do sada potvrđeno više od 12.700 slučajeva virusa i 705 sa smrtnim ishodom.

Uprkos rastućem broju, belgijski se zdravstveni sistem još uvijek može nositi s virusom. Trenutno se koristi samo 53 posto kreveta za intenzivnu njegu.

Federalna vlada na čelu sa Sophie Wilmes uvela je blokadu prije dvije sedmice.

Mjere omogućavaju ljudima da napuštaju domove samo zbog kupovine hrane i lijekova, posjeta liječniku, pomaganja nekome kome je potrebna pomoć ili zbog odlaska na posao ako im nije dozvoljen rad od kuće.

Otvoreni su samo supermarketi i apoteke, a snack barovi i restorani koriste samo kućnu dostavu.

Koronavirusom u svijetu zaraženo je više od 800 hiljada ljudi, podaci su stranice američkog Univerziteta “Johns Hopkins”. Do sada je preminulo 38.748 ljudi.