in , ,

NJEMAČKA KANCELARKA ANGELA MERKEL UPOZORAVA “Država ne može finansirati kompanije u nedogled”

Kancelarka se obratila javnosti u povodu predstojećih rasprava u parlamentu o proračunu za 2021.

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se golema pomoć države firmama pogođenim krizom koronavirusa ne može nastaviti u nedogled u trenutačnom opsegu.

Kancelarka se obratila javnosti u povodu predstojećih rasprava u parlamentu o proračunu za 2021.

“Savezna vlada, pokrajine i vijeća moraju raditi zajedno, dobro i konstruktivno kako bismo prevladali pandemiju i njezine posljedice na najbolji mogući način”, rekla je Merkel u svom sedmičnom video podcastu.

U utorak bi Bundestag trebao raspravljati o proračunu za sljedeću godinu. Očekuje se da će preko jedne trećine proračuna biti finansirano zaduženjem.

Koalicijska vlada planira sljedeće godine posuditi dodatnih 180 milijardi eura (218 milijardi američkih dolara). Kancelarka Merkel stala je obranu dodatnog zaduživanja.

“Ukoliko bi veliki broj firmi propao i ako se pritom izgube milioni radnih mjesta, to bi nas još više koštalo, kako s finansijske tako i socijalne strane”, upozorila je Merkel.

Dodala je da bi država 2021. mogla ponovo potrošiti velike svote novce zahvaljujući uštedama u prijašnjim godinama.

Sveukupno, država predviđa da će sljedeće godine potrošiti skoro pola milijarde eura i posuditi gotovo dvostruko više. Morat će se smanjiti porezi za mnoge građane.

Bosna i Hercegovina je nije htjela, ali hoće Harvard: “Naš sistem ne prepoznaje kadar kojeg je iškolovao”

Amerika, Evropska unija i OHR jedinstveni: Milan Tegeltija više ne može biti predsjednik VSTV-a!