Orić

Objavljene grozne informacije u vezi Nasera Orića

Vijesti

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH ukidanje prvostepene oslobađajuće presude ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvo tri srpska zarobljenika u srebreničkim selima, rekao je predmetni tužilac Miroslav Janjić.

Janjić nije želio da iznosi detalje žalbe, javila je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović izrazila je očekivanja da Oriću bude ukinuta nepravosnažna sudska presuda i da mu se sudi “po slovu i po zakonu”.

RTRS navodi da će Apelaciono vijeće Suda BiH preispitati presudu ratnog i poratnog sudije Šabana Maksumića da Orić i Muhić nisu krivi uprkos svjedočenju zaštićenog svjedoka O1, Orićevog i Muhićevog saborca i očevica likvidacija predratnog sudije Slobodana Ilića, fotografa Mitra Savića i policajca Milutina Miloševića.

Maksumić je prilikom usmenog izricanja presude iznio tvrdnju da zaštićeni svjedok O1 prilikom davanja izjave u policijskoj stanici Bratunac, 3. septembra 2003. godine, uopšte nije naveo da je bio očevidac ubistva na Zalazju. Taj iskaz ili uopšte ne postoji, ili nije predočen na glavnom pretresu. Predočena je samo službena zabilješka, piše SRNA.

Advokat Miodrag Stojanović kaže da se službene zabilješke, koje su uvrštene u spis kao materijalni dokaz, mogu tretirati kao zvaničan dokaz ako autor zabilješke potvrdi vjerodostojnot i da je to zakonito pribavljen dokaz, što se u konkretnom slučaju nije dogodiloo.

Prema Maksumićevoj presudi, iskaz očevica ubistava, zaštićenog svjedoka, nije vjerodostojan, a uvažena su kao vjerodostojna svjedočenja Orićevih i Muhićevih saboraca, koji su pred sudom mijenjali iskaze, tvrdili da im ratni komandant na mjestima zločina nije ni bio.

U Srebrenici i okolini u poslednjem ratu ubijeno je više od 3.000 Srba, polovina civili.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.