OVO NIKO NIJE OČEKIVAO Otkrivene šokantne informacije o napadačima u Šri Lanki

Na Šri Lanki u tijeku je novi val uhićenja, privedeno je 16 osoba, među kojima ima i stranih državljana, a sve u sklopu istrage bombaških napada u kojima je poginulo više od 350, a ranjeno je 500 osoba.
Reuters prenosi da je ukupni broj privedenih osoba sada 76, među kojima su Egipćani, Sirijci i Pakistanci, no još uvijek nema čvrstih dokaza da su svi oni povezani s krvavim napadima na crkve i luksuzne hotele.

Mnogi teroristi još na slobodi

Kao glavni organizator terorističkih napada identificiran je bombaš samoubojica Ishan Selavan, no loklani dužnosnici i istražitelji upozoravaju da su mnogi teroristi još uvijek na slobodi.

Nakon što je teroristička skupina ISIL preuzela odgovornost za ovaj pokolj, sigurnosne službe uspjele su identificirati izvršitelje samoubilačkih napada, pa je tako utvrđeno da su većina napadača bili vrlo obrazovani ljudi iz “dobrih”, odnosno, financijski stabilnih obitelji srednje ili više klase. BBC u svojoj analizi kaže kako ta informacija i nije tako šokantna, bez obzira što siromaštvo i neimaština lakše utiru put do pridruživanja ekstremističkim skupinama, jer, kako navode, postoje brojni primjeri bogatih pojedinaca koji su lagodan životni stil odbacili i pridružili se teroristima.
Kao jedan od primjera navode slučaj ISIS-ovog krvnika Mohammeda Emwazija, poznatijeg kao “Jihadi John”, koji je pohađao Sveučilište Westminster u Londonu.

Među napadačima i žena

Vlasti Šri Lanke tvrde da je teroristički čin izvršilo devet napadača, među kojima je bila i jedna žena. Ako se potvrdi da iza ove katastrofe zaista stoji ISIL, to će biti jedan od njihovih najgorih napada izvan područja Sirije i Iraka.