in ,

Pogledajte zastrašujući snimak kojim je Iran upravo zaprijetio cijelom Zapadu: Ovo neće izaći na dobro!

Iran je danas predstavio novi krstareći projektil s dosegom od 1300 kilometara, javlja tamošnja državna televizija.

“Krstareći projektil treba jako malo vremena za pripremu te može letjeti na niskim visinama”, rekao je ministar obrane Amir Hatami tokom ceremonije predstavljanja projektila.

Hatami je naglasio da je to projektil zemlja-zemlja pod nazivom Hoveizeh, iz porodice projektila Soumar koja je predstavljena 2015.

Zapadni stručnjaci kažu kako Iran često pretjeruje u predstavljanju svojeg naoružanja, iako postoji zabrinutost oko njegovih dalekometnih balističkih projektila.

Iran je u januaru izveo neuspješni pokušaj lansiranja satelita u Zemljinu orbitu, ignorirajući upozorenja Washingtona da to ne pokušava učiniti.

Washington je također prošli mjesec upozorio Teheran da odustane od tri planirana testiranja projektila za koja kaže da krše rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a jer koriste balističku raketnu tehnologiju.

Rezolucija VS-a poziva Teheran da se suzdrži osam godina od razvoja balističkih projektila koji mogu nositi nuklearno oružje.

Iran naglašava da testiranja ne krše rezoluciju te demantira da su projektili sposobni nositi nuklearne bojeve glave.

Napominje kako su ti projektili obrambeni i koriste se za zastrašivanje.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD prošle godine iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. te je ponovno nametnuo sankcije Iranu koje su bile ukinute u skladu sa sporazumom, s time da Teheran obustavi svoj nuklearni program.

Jeziva nesreća u BiH: Pijan autom pokosio dvojicu policajaca

Crtani film u kojem je glavni lik svinja izaziva salvu bijesa kod roditelja: Zaprepašteni su fenomenom s kojim se suočavaju…