in

Poznat novi simptom koronavirusa: Kod mlađih se ovo pojavljuje i prije povišenja temperature!

Otorinolaringolog Nirmal Kumarm kazao je da je nos glavna ulazna tačka za virus.

Iz Britanskog udruženja za otorinolaringologiju kazali su da bi asimptomatski bolesnici (oni koji nemaju groznicu ili kašalj) koji su zaraženi koronavirusom mogli pokazivati nove simptome kao što je gubitak čula mirisa i okusa.

Kazali su da je jedan od dokaza to što je ulazna tačka za koronavirus često u području očiju, nosa i grla.

“Također smo identificirali novi simptom, gubitak čula mirisa i okusa. To znači da će se oni koji ne pokazuju druge simptome koronavirusa morati samoizolirati kako bi smanjili širenje virusa”, kazali su.

Trenutne smjernice za javno zdravlje u Engleskoj kažu da su simptomi poput visoke temperature i kontinuiranog kašlja alarm za samoizolaciju.

Otorinolaringolog Nirmal Kumarm kazao je da je nos glavna ulazna tačka za virus.

“Mlađi oboljeli obično nemaju uobičajene simptome kao što su kašalj i groznica, ali mogu imati samo gubitak čula okusa i mirisa, što je samo jedan od dokaza da se virusi zadržavaju u nosu”, kazao je.

Dr. Nathalie MacDermott objasnila je kako se infekcije obično javljaju u nosu ili stražnjem dijelu grla, zbog čega dolazi do gubitka čula okusa i mirisa, ali je upozorila da ovo istraživanje o novim simptomima koronavirusa još nije široko rasprostranjeno u medicinskoj zajednici.

Čovjek prošetao kozu ulicom, pa tu šetnju morao skupo platiti

Zenica ponovo dokazala da ima ogromno srce: Sa balkona se čula pjesma “Rođen u Zagrebu”