Salčin o aferi “Respirator”: Kako je “Srebrena malina” dobila posao? Evo kako!

Nezakonit je i izbor kompanije “Sono Medical” koja bi trebala ispitati kakve je to uređaje uvezla iz Kine u BiH firma “Srebrena malina”, potvrdio je na početku razgovora za “Avaz” Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

Danima stajali

Za sada nikome nije jasno ni kako je izabrana ova kompanija da ispita nabavljene respiratore koji su stigli iz Kine, a danima su bili skladišteni na Sarajevskom aerodromu.

Podsjećamo, ove respiratore uvezla je kompanija “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a plaćeni su 10,5 miliona KM. Po uplati više od milion maraka PDV-a, preuzela ih je Federalna uprava civilne zaštite.

Nedugo zatim ova institucija izabrala je i kompaniju “Sono Medical“ i saopćila kako je odabrana zbog dugogodišnjeg iskustva u radu s kineskim uređajima.

No, Salčin kaže da se i u ovom slučaju morala provesti javna nabavka, jer Federalna uprava civilne zaštite nije mogla tek tako odabrati neku firmu.

– Tražit ćemo da se ovo sve obustavi, jer se mora provesti javna nabavka. Pogotovo što u BiH postoji još firmi koje rade ovaj posao. Niko ne zna ko je ovu izabrao i kako i neka provedu javni postupak. Ovdje se ide iz greške u grešku – kaže Salčin.

On je pojasnio da još čeka odgovore iz FUZC-a o spornoj nabavci i da će tražiti izjašnjenje o svim javnim nabavkama koje su proveli u proteklih nekoliko mjeseci.

– Sve je ovo nezakonito. Cijeli ovaj proces. Od prve odluke do posljednje. Nisu se mogli izuzeti iz Zakona o javnim nabavkama – tvrdi Salčin.

Hitan sastanak

Zbog nabavke respiratora, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) za ponedjeljak je zakazan sastanak na kojem će biti prisutni i tužioci Tužilaštva KS i BiH.

Upućen je poziv i čelnicima Agencije za javne nabavke kako bi se formirao operativni tim koji će ispitati sve dosadašnje navode.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.