Semir Hadžan iz Tešnja ogorčen: Pravimo velike proteste i samo molim Boga samo da se ne desi kao sa borcima

Budžet je usvojen i nema razloga da isplate ne počnu. Nisu to neka dugovanja, to je oko sedam miliona maraka za prošlu godinu, istakao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH .

Udruženje poljoprivrednika danas je odlučilo da će 10. juna izaći na proteste ukoliko do ovog dana ne budu isplaćena dugovanja za treći kvartal prošle godine.
Iako je danas Vlada FBiH usvojila program poticaja za 2019. godinu, to nije posebno usrećilo poljoprivrednike, s obzirom na ranija dugovanja, te na činjenicu da program kasni nekoliko mjeseci.

– Nije dovoljno to što je usvojen program poticaja za ovu godinu. Zaključak nakon sastanka Udruženja poljoprivrednika FBiH je da se do 10. juna izmiri treći kvartal, odnosno dugovanja izu prošle godine i odmah nakon toga da se krene u isplatu četvrtog i prvog kvartala. Mi krećemo svakako u najavu protesta, ako bi se pokrenula ispalta, proteste je lahko odgoditi, kazao je predsjednik Udruženja Nedžad Bićo.

Dodao je da postoji realna mogućnost da sredstva budu isplaćena.

– Budžet je usvojen i nema razloga da isplate ne počnu. Nisu to neka dugovanja, to je oko sedam miliona maraka za prošlu godinu. Koliko ja imam informaciju, inspekcija je dosta predmeta provjerila i dosta tih predmeta je ispravno, tako da se to može odmah isplaćivati, ne trebaju se čekati ni kantoni, pojasnio je Bićo, prenosi Oslobođenje.
Semir Hadžan iz Tešnja koji se bavi proizvodnjom mlijeka ogorčen je odnosom vlasti prema poljoprivrednicima.

– Mi smo mali među velikima. Imam prijavljenu poljoprivrednu djelatnvost, plaćam poreze, sve obaveze izmirujemo redovno. Budžet FBiH živi od naših para, a nama isplate kasne. Protesta će biti i molim Boga samo da se ne desi kao sa borcima, da ne uđe politika među ljude, istakao je Hadžan.