Slavni svjetski medij objavio tekst koji je Bosnu i Hercegovinu digao na noge: Da li ste normalni?

Američki dnevni list The New York Times je objavio članak pod naslovom “Zašto sam dopustila osuđenom ratnom zločincu da me iscjeljuje energijom?”, autorice Jessice Stern. Članak, u kojem Stern opisuje dvodnevni susret sa Radovanom Karadžićem, osudili su mnogi

– Nekoliko puta Radovan Karadžić želio je da mi pokaže svoje vještine u polju energetskog liječenja. Prvi je bio 23. januara 2015. godine, tokom trećeg od 12 četverosatnih razgovora koje smo vodili između oktobra 2014. i novembra 2016. godine, navodi novinarka Jessica Stern u članku objavljenom u magazinu NY Times pod nazivom “Zašto sam dozvolila osuđenom ratnom zločincu da praktikuje liječenje energijom na mom tijelu?”.

“Opasan posao”

– Sjedili smo u svojim stolicama za malim drvenim stolom u sobi koju nam je dodijelio zatvor UN-a u Haagu. Karadžić je tokom perioda bjegunstva stvorio novi identitet. Smršao je 30 kilograma i narasla mu je duga kosa. Također, imao je i novu profesiju. Tako je bivši predsjednik RS postao Dragan Dabić, iscjeljitelj energijom koji nudi lijekove koji liječe bolesti kao što su neplodnost i brojne druge. Sada, sjedio je preko puta mene, čovjek koji je proglašen krivim za genocid u zločine protiv čovječnosti, navodi autorica.

Kako dodaje autorica, “opasan je ovo posao”.

– Opasan je ovo posao, proučavanje nasilnika ili jednostavno muškaraca koji podstiču nasilje. Moram da ih slušam bez predrasuda. Moram da se prepustim njihovoj slici o sebi. Pokušavam da lebdim iznad sebe, prateći reakcije. Tako sam znala da ću umjesto kao ratnog zločinca morati da ga posmatram kao uglednog psihijatra i mistika, kada sjedem ispred njega, navodi.

– Zašto baš ta krinka kada ste se skrivali?, navodi autorica kao pitanje koje mu je postavila.

– Da li je zaista istina da vas niko nije prepoznao kada ste bili prerušeni?”, dodala je. Stern navodi da se Karadžić tada nasmijao.

– To zapravo nije bila maska, rekao je.

– Bio je zaista zainteresovan za bioenergetsko izlečenje, navodi Stern.

Članak je na društvenim mrežama naišao na veliki broj komentara, uz reakcije i osude, prenosi N1.

U jeku reakcija i komentara na društvenim mrežama, nastao je i hashtag #boycottNYT u kojem se poziva na bojkot ovog magazina.

“Majke, očevi, braća, sestre…”

Aleksandar Saša Hemon je istakao da je napisao članak o ratnim zločincima za NY Times u periodu “kada nisu bili cool kao što su danas”.

– Majke. Očevi. Braća. Sestre. Sinovi. Kćerke. Svi su nestali od naredbe Radovana Karadžića, koji ne bi trebao biti romantiziran u ovom članku, stoji u tvitu sa profila Remembering Srebrenica.