in ,

Smrt ove holivudske zvijezde je još uvijek misterija: Za sve su krivi američki predsjednik i njegova porodica?

Prošlo je skoro 57 godina od smrti jedne od najvećih holivudskih ikona prošlog stoljeća, Marilyn Monroe. Rođena 01.06.1926. godine, bila je američka glumica, pjevačica i model pa čak i dobitnica Zlatnog globusa za najbolju glavnu glumicu. Iako nikada nije dokazano, priče o njenim aferama s tadašnjim američkim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem postale su opće poznata stvar, a navodno se viđala i s njegovim bratom Robertom Kennedyjem. Iako se tvrdi kako je umrla od predoziranja tabletama, vjeruje se da su upravo Kennedyji upleteni u to, dok neki kažu da je čak i CSI služba bila dio toga. Njezina je smrt i dalje tema rasprava te zagonetan slučaj.

Nije bila ‘blesava plavušica’
Iako su je mnogi smatrali “blesavom plavušom”, ona je zapravo bila sve suprotno od toga. Voljela se družiti s inteligentnim ljudima te raspravljati o ozbiljnim temama. Iako se to saznalo tek nakon njene smrti, kod kuće je čak imala privatnu kolekciju od čak 400 knjiga, dok su neke od njih bila i prva izdanja.

Brak sa 16 godina
Monroe je većinu svog života živjela s udomiteljima, a jedno vrijeme i s porodičnim prijateljem Grace Goddardom. Kada se on odselio, za nju se više nije imao ko brinuti pa je glumica odlučiti udati se kako ne bi morala otići u sirotište ili kod novih udomitelja. Tada je imala samo 15 godina, a sa 16 se udala.

View this post on Instagram

Always be yourself. Retain individuality; listen to the truest part of yourself. #MarilynMonroe

A post shared by Marilyn Monroe (@marilynmonroe) on

Pravo ime
Iako je planetarno poznata kao Marilyn Monroe, to nije njeno pravo ime. Naime, prema zapisima njenog bibliografa, baka ju je krstila pod imenom Norma Jean Baker, a glumica je ime promijenila 23.februara 1956.

Jeftine fotke za Playboy

Marilynka je za gole fotke bila plaćena samo 50 dolara. Hugh Hefner ih je kasnije otkupio za 500 dolara, što je za gole slike opet malen iznos, a neke su se od njih kasnije pojavila u prvom izdanju Playboy časopisa 1953.

‘The haljina’ prodana je za ogromnu svotu novaca
Svi dobro znamo o kojoj je haljini riječ. Bijela haljina koja leprša na vjetru i pokaže dovoljno, ali ne previše. Ovo je postala njena najpopularnija fotka, stoga ni ne čudi da je haljina 2011. prodana za vrtoglavih 4.6 miliona dolara.

Mariah Carey kupila njezin klavir
Poznata je pjevačica Mariah Carey 1999. kupila njen bijeli klavir na aukciji za 546 000 dolara. Originalno je klavir pripadao Marilyninoj majci koja ga je prodala, no glumica ga je kasnije kupila i zadržala do smrti.

Velika ljubiteljica životinja
Marilyn je bila velika ljubiteljica pasa pa je čak osnovala i fond za četveronožne ljubimce. Tokom života je bila vlasnica pet pasa, a zadnji je bio bijeli maltezer Marf koji joj je poklonio Frank Sinatra.

Kako se ponašaju horoskopski znakovi kada prestanu voljeti

Svjetske aviokompanije u nikad goroj situaciji: Kina preuzela vodeću ulogu!