Šta su zapravo elektori i kako kandidat s puno manje glasova može dobiti izbore?

Globus Posljednje Vijesti

Politički autsajder Donald Trump prije četiri godine pobijedio je na predsjedničkim izborima bivšu državnu sekretarku Hillary Clinton iako je ona na nacionalnom nivou osvojila gotovo tri miliona glasova više.

Svi su iščekivaju rezultata predsjedničkih izbora u SAD 2020. koji su ponovno u fokus vratili taj zastarjeli američki izborni sistem.

Američkog predsjednika zapravo bira tijelo koje se zove izborni kolegij. Izbornike, odnosno elektore, u kolegij delegira svaka savezna država u zavisnosti od broja svojih stanovnika, pa ih tako najmnogoljudnija Kalifornija tamo šalje 55, a slijede je Teksas s 38 te New York i Florida, svaka po 29.

Slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora.

Kandidati za američkog predsjednika takmiče se u svakoj državi zasebno, a pobjednik, nezavisno kojom razlikom, osvaja sve njene elektore. Pravilo je to u svim saveznim državama, osim u Nebraski i Maineu koje svoje elektore dijele.

Za pobjedu potrebno 270 elektora

Predsjednički kandidat za pobjedu mora dobiti apsolutnu većinu elektora, odnosno 270 od njih 538.

Većina od 50 američkih saveznih država tradicionalno je naklonjena nekom od kandidata – republikanskom ili demokratskom i u njima se pobjednik zna unaprijed.

Zato se predsjednički zapravo kandidati bore za glasove u onih desetak država koje od izbora do izbora ‘šetaju’ na jednu ili drugu stranu.

U zadnjih nekoliko izbornih ciklusa tako se najviše pažnje posvećivalo Floridi, Pennsylvaniji, Ohiju ili Michiganu, saveznim državama koje su bogate elektorima, a nisu zabetonirane za jednog kandidata.

Donald Trump 8. novmebra 2016. tijesno je pobijedio u gotovo svim takvim državama i osvojio 306 elektora, iako je Clinton zahvaljujući uvjerljivim pobjedama u Kaliforniji i New Yorku na nacionalnom nivou imala gotovo tri miliona glasova više.

Raspored nakon izbora

Elektori će se sastati u svojim državama 14. decembra i dati glasove za predsjednika i potpredsjednika.

Zašto tog datuma? Američki zakon kaže da se oni “sastaju i daju glas prvog ponedjeljka nakon druge srijede u decembru”.

Kao što se i izbori uvijek održavaju u utorak poslije prvog ponedjeljka u novmebru.

Potom će 6. januara 2021. Kongres potvrditi pobjednika koji će prisegu položiti 20. januara.

Leave your vote