Trump mu ovo neće oprostiti, Vučić teško optužio Amerikance zbog Kosova: “Da podijelimo konopce i svi da se vješamo?”
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, s kojim je razgovarao o odluci Prištine da takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine poveća na 100 posto.

Vučić je istakao da Srbija neće uvoditi protivmjere jer želi ostati pouzdan partner u regiji i svijetu. Također je rekao da je Srbija spremna nastaviti dijalog s Prištinom nakon što povuče neodgovorne poteze.

Kako se navodi u saopćenju predsjednika Srbije, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio je da dugotrajna stabilnost zahtijeva pomirenje i dobrosusjedske odnose.

Srbija će bez obzira na prijetnje i pritiske Albanaca i povećanje carina od 100 posto te unatoč izostanku očekivane reakcije EU-a, ostati na putu eurointegracija, poručio je Vučić.

“Moramo se boriti da ostanemo na evropskom putu jer ako sami izađemo – voz po njivi ne ide“, rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

Vučić je u emisiji “Oko” naglasio da je u ponedjeljak poslijepodne imao “teške razgovore s ljudima iz EU-a koji su predložili sastanak i pokušaj da se dođe do kompromisa s Kosovom”, ali im je rekao da neće “pristati na ucjene i pritiske da se razgovara o bilo čemu drugom osim o ukidanju carina”.

“Evropska unija mora reagirati, a ne reagira. I šta da radimo? Da podijelimo konopce i svi da se vješamo? Mi nastavljamo raditi da pomognemo našem narodu na Kosovu”, poručio je predsjednik Srbije.

Status quo

Ocijenio je kako najveći broj građana Srbije želi status quo kada je riječ o rješavanju kosovskog pitanja, naglašavajući da Albanci žele zaokružiti svoju državnost i za to su spremni platiti svaku cijenu.

Kaže kako je zabrinut zbog najnovijeg istraživanja koje pokazuje da je Srpska napredna stranka (SNS) s njim kao predsjednikom “na historijskom maksimumu”, dok istovremeno građani ne žele rješavanje kosovskog problema.

“Mi se suočavamo sa željom Albanaca da naprave svoju državnost i spremni su na to na svaki način”, ukazao je Vučić i poručio da je nemoguće održavanje stanja zamrznutog konflikta jer to “ne žele ni Europa, ni Amerika, ni svijet, ali ne žele ni Albanci“.
Žestoko je napao Donalda Trumpa

Ilustrirao je srpsko-albanski odnos snaga ocjenom da su Sjedinjene Američke Države “mama i tata” Albancima te da su im ostale zapadne zemlje “tetke i strine”, pobrojivši Englesku, Francusku, Njemačku…

“Amerika je tata i mama Kosovu”, kazao je između ostalog Vučić i tako direktno optužio Trumpa za miješanje u unutarnje poslove Kosova. Optužio je Amerikance za narušavanje suvereniteta Kosova i tako je indirektno priznao postojanje te države.

Srbija se u tim uvjetima “bori svim snagama”, a ima podršku Rusije i Kine i ostalih zemalja kojih je sve više, kazao je.

Beogradski mediji prenijeli su izjavu glasnogovornice EU-a Maje Kocijančič da je Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Joannes Hahn u kontaktu s predsjednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hashimom Thacijem te da su dogovorili kako je potrebno hitno smirivanje situacije i spuštanja tenzija.

Kocijančič je za agenciju Tanjug rekla da je Hahn ponudio svoju pomoć u postizanju “brzih i praktičnih rješenja za trgovinska pitanja”.