Za smjenu glasalo šest ministara: Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković ipak ostaje šefica diplomatije

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković “preživjela” je današnje glasanje o njenoj smjeni. Šest ministara je glasalo za smjenu, a tri protiv.

Kako javlja Klix, ministri iz SNSD-a i HDZ-a željeli su da Bisera Turković ode s pozicije šefice bh. diplomatije, dok su ministri iz reda bošnjačkog naroda Sifet Podžić, Selmo Cikotić, kao i Bisera Turković bili protiv.

Ipak, zanimljiva je cijela procedura i politizacija kojom rukvoodi predsjedavajući Zoran Tegeltija. On kao mandatar ne mora čekati glasanje na Vijeću ministara već shodno zakonu prijedlog za smjenu nekog ministra može predložiti Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH. On to ipak nije učinio, što ostavlja otvoreno pitanje kome je i zašto u interesu povlačenje ovog pitanja i stavljanje na dnevni red.

Treba podsjetiti da su za smjenu ministra u Vijeće ministara BiH potrebni glasovi iz reda sva tri konstitutivna naroda. Dakle, može se reći da je ovo bio unaprijed osuđen promašaj znajući da će Podžić i Cikotić sigurno podržati Turković, ali je očito cilj bio da se u javnosti predstavi drugačije iz redova SNSD-a i HDZ-a – partnera SDA na državnom nivou.

Do ovog glasanja je došlo nakon što je delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić u oktobru pokrenula inicijativu zbog navodnog neprofesionalizma ministrice Turković.

Majkić je tada kazala da Turković ne poštuje Ustav BiH, kao ni Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike naše države. Majkić je zamjerila i to što je ministrica naredila svim ambasadama i konzulatima spuštanje zastave BiH na pola koplja 11. jula, povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Napadi na Turković posebno su se intenzivirali posljednjih dana, koj aje izjavila da bi se nazivi entiteta mogli ukinuti, a posebno RS i to voljom građana ukoliko pravosuđe počne raditi svoj posao i procesuirati sve zvaničnike koji su radili nauštrb građana.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.