in ,

Barack Obama kao i Bill Gates prije pet godina predvidio današnji korona scenario, neodgovornost Donalda Trumpa poprima jezive razmjere

Od trenutka  kad je koronavirus „napao“ Ameriku, Donald Trump uporno insistira da niko nije mogao predvidjeti pandemiju ovakvih razmjera. Ipak, stvarnost, a često i njegovi brojni oponenti, ozbiljno ga demantuju.

Njegov prethodnik u Bijeloj kući, Barack Obama, predvidio je današnji scenario prije više od pet godina i predložio mjere za rješavanje problema.

„Moglo bi, i vjerovatno će i doći vrijeme kada ćemo se susresti sa zarazom koja se prenosi zračnim putem i koja je smrtonosna. Da bismo se efikasno s njom izborili, moramo da pripremimo infrastrukturu, ne samo ovdje, kod kuće, već i globalno, koja će nam dozvoliti da je brzo otkrijemo, brzo izolujemo i da brzo na nju reagujemo. Tako da, ako i kada se nova vrsta gripe, kao što je bio španski grip, pojavi za 5 godina ili deceniju, mi bismo već bili spremni. I unaprijed ćemo biti u mogućnosti da je preduhitrimo“.

​Obamine mjere i Trumpova neodgovornost

Kako bi pomogli novoj administraciji da se bolje pripremi za buduće pandemije, Obamino Vijeće nacionalne sigurnosti je 2016. godine izradio detaljan plan koji uključuje strategije za zaštitu stanovništva i ljekara i preporuke Vladi o brzom reagovanju. U časopisu „Politico“, ovaj plan od 69 stranica objavljen je u cijelosti.

U govoru kojim se obratio zdravstvenim radnicima, predstavljajući ove mjere, 2. decembra 2014, Obama objašnjava da se radi o pametnoj i sigurnoj investiciji:

„To nije samo osiguranje, već saznanje da ćemo se u budućnosti susretati s takvim problemima, posebno u globalizovanom svijetu“.

Prilikom izrade plana, Obama i njegova administracija su se vodili iskustvom suzbijanja svinjske gripe H1N1 2009. godine, a zatim i ebole 2014.

Pet godina i tri mjeseca kasnije, Donald Trump se pita: „Ko je mogao da zna da će doći do pandemije ili epidemije ovakvih razmlera?“.

Američki predsjednik ne samo da je odbio da prihvati odgovornost za pozno reagovanje svoje administracije na Kovid-19, već je u nekoliko navrata za pandemiju krivio i Kinu i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a najčešći optuživan bio je upravo Obama i njegova administracija.

Ni upozorenje CIA nije vrijedilo

Trump je takođe ignorisao upozorenja CIA i drugih zvaničnih organa koji su od novembra ukazivali na katastrofu što je do današnjeg dana u Americi odnijela više od 47.000 života.

Trumpova administracija je ignorisala ovaj plan i izgubila bezmalo dva mjeseca koje je trebalo iskoristiti za stvaranje zaliha neophodne opreme za suzbijanje zaraze.

Zakasnilo se sa mjerama koje su detaljno izložene u nacrtu, a Amerika je dočekala koronavirus totalno nespremna — nisu na vrijeme kupljene ni maske, ni zaštitna oprema za ljekare, ni respiratori.

Barack Obama nije jedini koji je upozoravao na pandemiju. Bill Gates je posljednjih nekoliko godina govorio da svijet za nju nije spreman. U razgovoru o epidemijama u Masachussetsu, 2018. godine, osnivač Microsofta rekao je da bi pandemija mogla da izbije u narednih deset godina.

„Vjerovatnoća da će se ovakva zaraza pojaviti nastavlja da raste u našem međusobno povezanom svetu, bilo da se to desi prirodno ili u formi biološkog oružja. U slučaju biološke prijetnje, nedostaje nam brzine. Svijet treba da se pripremi za pandemiju s istom ozbiljnošću s kojom bi se spremao za rat“.

Zastrašujuće najave Mirka Šarovića: “Očekuje nas dramatično ljeto u BiH”

Opća bolnica Tešanj i Dom zdravlja Tešanj

Službeni podaci Doma zdravlja: Iz Tešnja jučer poslano pet sumnjivih uzoraka na koronavirus i svi su negativni!