Izrael vojno napao čak tri susjedne zemlje: “Ovo je objava rata!”

Globus Posljednje

Nešto se događa ovih dana, nešto što ukazuje na jednu znatno veću eskalaciju u nastajanju.

Naime, Izrael je po svemu sudeći u samo jednom vikendu izveo napade, raznih vrsta, na prostoru čak tri zemlje: Sirije, Iraka i Libanona. Kako javlja CNN, radilo se o vrlo specifičnim, najmodernijim napadima na strateške položaje.
“Infiltriranje, špijuniranje i na kraju akcija”, opisao je izvor blizak američkim vojnim snagama tajne operacije koje se trenutno obavljaju na Bliskom istoku.

Njihovi napadi u Siriji postali su već gotovo svakodnevna pojava, no ovo širenje na Libanon i Irak sada predstavlja jedan novi trenutak u vanjskoj politici administracije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Dakako, Netanyahu napade – na snage koje su na ovaj ili onaj način povezane s Iranom – uopće ne vidi kao napade već kao “odbranu” (ili preventivne napade), ali spomenute zemlje situaciju vide sasvim drugačije.

Libanonski predsjednik Michel Aoun poručio je kako je ovo ravno “objavi rata”, nakon što su se dva “drona samoubice” srušila na prostoru južnog Bejruta.
“Ovo je objava rata”, kazao je Aoun.

“Mi imamo pravo braniti se, braniti svoj suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet”, poručio je libanonski predsjednik Aoun, a požalio se i lokalnom UN koordinatoru.

Leave your vote