in ,

KAKVA SRAMOTA Federalna policija pretresla kuće novinara koji su pisali o ratnim zločinima!

Policija je tokom jučerašnjeg dana “pročešljala” više od 9.200 predmeta iz arhiva

Federalna policija Australije pretresla je prethodnih dana redakciju medija ABC News, kao i kuću političke urednice “Sunday Telegrapha” Anike Smetharst (Annika Smethurst) da bi ispitali njihovo pisanje i pretražili na osnovu čega su kreirali tekstove, prenose mediji.
– U njen dom su nenajavljeno ušla sedmorica policajaca i sedam sati su joj pretresali kuću i pretraživali njene lične stvari. Čak su joj kopali i po električnom šporetu, ormarićima u kupatilu, kuhinjskim fiokama i fiokama u kojima se nalazio donji veš. Ovakav postupak nedvosmisleno predstavlja zastrašivanje – rekao je izvor za BBC.

Ovakva postupanja policije osudili su mediji širom Australije, a BBC je, prenoseći ovu informaciju, izrazio “duboku zabrinutost” zbog upada policije u medijske kuće.

Policija je dolaskom u redakciju ABC istakla da ima nalog za pretres povodom rada izvršnog producenta Semjuela Klarka (Samuel Clark) i novinara istraživača Denijela Ouksa (Daniel Oux). Obojica reportera bili su autori tekstova iz jula 2017. godine, kada su pisali o “afganistanskim dosjeima”.

Priča je bila zasnovana na stotinama stranica dokumenata tajnih službi do kojih je ABC došao, a pisano je o aktivnostima elitnih specijalnih jedinica australskih snaga u Afganistanu.
U tekstovima se navodi da su australske trupe nezakonito ubijale civile na teritoriji te zemlje, čime su prekršili pravila ratovanja i počinili ratne zločine.

Dokument iz 2014. godine, na koji se pozvao ABC, navodi da su komandanti specijalnih jedinica ostali nijemi na dešavanja u Afganistanu i da nisu izvodili pred lice pravde vojnike koji su ubijali nenaoružane muškarce i djecu.

U dokumentima se navodi da su na afganistanskom tlu djelovala dva odreda specijalnih jedinica: “SAS” s bazom u Pertu i “Komando regiment”, čije je sjedište u Sidneju.

Izvršni direktor medijske kuće ABC istakao je da je potez policije bio krajnje neobičan, a izrazio je zabrinutost da bi takav postupak mogao direktno utjecati na slobodu medija i prikrivanje saznanja o dejstvima vojnih i paravojnih snaga ove zemlje.
– ABC stoji iza svojih novinara. Štitit će njihove izvore i nastavit će izvještavati bez straha ili naklonosti po pitanju dejstava snaga nacionalne sigurnosti i obavještajnih službi, ukoliko je to u javnom interesu – rekao je drugi izvor.

Policija je tokom jučerašnjeg dana “pročešljala” više od 9.200 predmeta iz arhiva, a zanimljivo je to da kancelarije Klarka i Ouksa nisu pretresane.

GROZNE vijesti stižu iz Evropske unije! Uveli novi zakon koji će i nama u BiH OTEŽATI život…

UPOZORENJE GRAĐANIMA Stanje nikada nije bilo gore, ne idite nigdje ukoliko ne morate! Ispred Vranduka se čeka SATIMA!