in

MACRON SA PUTINOM UDRUŽIO SNAGE: Brutalne optužbe na račun Turske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je danas Tursku da je poslala sirijske džihadiste da se bore u sukobima u Nagorno-Karabakhu.

Russian President Vladimir Putin (R) and French President Emmanuel Macron (L) wave upon their arrival at the Versailles Palace, near Paris, on May 29, 2017, ahead of their meeting. French President Emmanuel Macron hosts Russian counterpart Vladimir Putin in their first meeting since he came to office with differences on Ukraine and Syria clearly visible. / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)

Turska, koja je saveznik Azerbejdžana, negirala je da je poslala plaćenike.

– Sada imamo informaciju da su sirijski borci iz džihadističkih grupacija prebačeni preko jugoistoka Turske ka Nagorno-Karabahu. To je veoma ozbiljna, nova činjenica, koja mijenja situaciju – naglasio je Macron novinarima u Bruxsellesu, gdje se održava samit lidera EU.

Nešto ranije su Francuska, Rusija i SAD pozvale na primirje u oblasti Nagorno-Karabakh, kao i vraćanje dijalogu bez odgađanja. Tri zemlje kopredsjedavaju OEBS-ovom Grupom iz Minska formiranom 1992. godine radi posredovanja u postizanju mirnog rješenja spora oko enklave.

Iz kancelarije francuskog predsjednika saopšteno je da je on o ovom pitanju razgovarao u sklopu napora za postizanje prekida vatre u regionu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U saopštenju se ističe da su dvojica lidera izrazili zabrinutost zbog toga što je Turska poslala plaćenike iz Sirije u Nagorno-Karabah.

(Slobodna Bosna)

Novaliću su se smijali kada je najavio proizvodnju respiratora u BiH: Badnjević danas otkrio – “Prvi bh. respirator bi mogao biti u upotrebi za…”

DILEMA U VLADI FBiH KAKO PODIJELITI 100 MILIONA KM IZ “KORONE 2”: Svima ili samo…